Den stora mängden stormfällt timmer i skogarna ger granbarkborren god näring. Hos Skogsstyrelsen ser man en stor ökningen av insekten som angriper granar.
– Inför stormen Ivar fanns det tio gånger så mycket granbarkborrar, jämfört med inför den tidigare stormen. Nu finns det också väldigt mycket vindfälld gran ute i skogarna, så granbarkborrarna har ett gyllene läge att föröka sig än mer, säger skogskonsulenten Niklas Åberg på Skogsstyrelsen.
Senast den 15 juli ska alla nedblåsta träd i norra Sverige vara borta ur skogen. Men troligtvis kommer man inte hinna få bort allt timmer innan tidsfristen löper ut. Skogsbolag, som till exempel SCA Skog, har lånat in personal från resten av landet och jobbar redan på högvarv.
– Vi räknar med att vi i alla fall ett år framåt kommer att köra på den höga kapacitet som vi gör nu för att få ut den stormfällda skogen, säger Johan Blomqvist på SCA Skog.
Samtidigt varnar Skogsstyrelsen för att granbarkborrsangreppen kan sprida sig till levande skog kommande år.
– När alla vindfällen som vi har idag har torkat ut och inte duger som föda åt granbarkborren längre, då kommer det riktigt stora angreppet på stående skog, säger Niklas Åberg på Skogsstyrelsen.