Peter Svensson, grundare Huskurage. Foto: Jennie Johansson/SVT

Grannar ska hjälpa varandra genom Huskurage

Publicerad

Huskurage handlar om att grannar ska agera om de misstänker våld i nära relationer. En policy som ska uppmuntrar till att visa omtanke. Nu hoppas man att metoden ska införas i Örnsköldsvik.

Brottförebyggande rådet, BRÅ, i Örnsköldsvik bjöd på tisdagen in till öppet möte för att berätta om metoden Huskurage. Det handlar om att förebygga och minska våld och brottslighet i flerfamiljshus.  Det bygger på att de boende i en fastighet får en gemensam handlingsplan för att ta ansvar, agera och hjälpa varandra.

– Först och främst är det fastighetsägaren som bestämmer om man vill anta policyn. Sen förmedlas information om policyn och vad den innebär till hyresgästerna, säger Birgitta Edin-Westman, samordnare BRÅ Örnsköldsvik..

Idén om Huskurage

Peter Svensson är, tillsammans med sambon Nina Rung, grundare till Huskurage berättar att de upplevde en frustration över att ingen ingrep vid till exempel misshandel av kvinnor, trots att det fanns vetskap om det.

– En kväll sa jag till Nina ”vad tror du om att sätta upp en policy i trapphus som får grannar att agera”, och det var fyra år sedan, säger Peter Svensson.

Våga knacka på

Tanken från grundarna är att man agerar ungefär som vid en brand. Policyn går ut på att först knacka på, sen hämta hjälp och sen ringa polisen.

– Det ska vara enkelt, ungefär som rädda, larma, släck. Man ska också känna att man kan knacka på och sen gå därifrån, man behöver inte stå kvar, säger Peter Svensson.

Vill sänka tröskeln

Reaktioner han får handlar ofta  om rädslor, att personer oroar sig för att själva bli utsatt för våld eller att en misshandlad kvinna skulle få det ännu värre för att någon knackar på.

– Det finns rädslor som ”tänk om jag lägger mig i och någon blir ännu argare”, motfrågan vi brukar ställa då är ”tänk om hon inte överlever den kvällen för att du inte knackade på”. Och det är den tröskeln som vi vill sänka och få folk att bli medvetna om att det är 20 personer om året som dödas i nära relationer, säger Peter Svensson.

Huskurage – så agerar du

Här är stegen för att hjälpa en utsatt granne:

– Ring på dörren och fråga hur det står till

– Vid behov, ta hjälp av ytterligare en granne eller hyresvärden

– Ring polisen (vid akuta situationer kontaktas alltid polisen först)

Källa: huskurage.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.