Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Sundsvalls kommun behövs flera sommarvikarier och Lars-Ove Johansson berättar att man måste hitta ett sätt för att kommunen ska bli attraktiv som arbetsmarknad. Hör honom i videon. Foto: SVT

Gratis boende i Sundsvall ska locka omsorgspersonal från hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Gratis boende till sommarvikarier, det är en av åtgärderna som Sundsvalls kommun överväger inför nästa sommar för lösa bemanningskrisen inom omsorgen. För problemet med att hitta sommarvikarier kommer inte att försvinna, enligt Lars-Ove Johansson, tf förvaltningsdirektör. 

Sundsvalls kommun har inför årets sommar ett behov av 536 sommarvikarier inom vård- och omsorgsförvaltningen, och runt 300 är klara. Det är lite svårigheter att få personal till hemtjänsten där körkort behövs. Om den fasta personalen flyttar sin semester utanför semesterperioden får de 10 000 kronor per vecka i kompensation.

Inför nästa sommar hoppas Sundsvalls kommun att kunna attrahera personal från andra delar av landet genom att erbjuda gratis boende i Mitthems studentbostäder i Sundsvall. Hyran skulle vård- och omsorgsförvaltningen betala.

I klippet: Tf förvaltningschefen Lars-Ove Johansson om de åtgärder som kommunen planerar för att lösa sommarbemanningen nästa sommar, och om svårigheten att rekrytera unga personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.