Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: privat & SVT

Gravida i Örnsköldsvik om stängningen av BB: ”Är det här ett skämt eller?”

Uppdaterad
Publicerad

Den 14 april är det beräknade datumet då Linda Pettersons son ska födas. När hon såg på sociala medier att förlossningen i Örnsköldsvik tvingas hålla stängt så trodde hon att det var ett försenat aprilskämt.

Brist på barnläkare är anledningen till att gravida kvinnor i Örnsköldsvik nu måste vända sig till Sundsvall eller Umeå sjukhus för att föda.

Just nu önskar Linda Petterson att hon kommer gå över tiden så förlossningen hinner öppna upp igen. Att behöva åka till Umeå eller Sundsvall var en extra stress som inte behövdes eftersom Linda redan var orolig då hennes tidigare förlossning var dramatisk och krävde akut kejsarsnitt.

– Nu är ju jag jätteorolig igen, jag hoppas att jag slipper föda i nån bil iallafall, säger hon.

Rebecka blir igångsatt i Sundsvall

När Rebecka Näslund fick beskedet via ett Facebookinlägg så kontaktade hon snabbt specialistmödravården för en koll. Då tog hon beslutet att det ska bli en igångsättning på Sundsvalls sjukhus. En igångsättning som egentligen inte skulle ha krävts om förlossningen i Örnsköldsvik hade haft öppet.

– Det är väl klart att man vill gå igång av sig själv, men nu var det ju jag som bad om att bli igångsatt i Sundsvall. För att jag kan släppa den stressen som har varit de här dagarna.

Arga och besvikna på regionen

Både Rebecka och Linda är besvikna att beskedet kom med kort varsel. Och att informationen kom via sociala medier.

– De borde ha vetat om att det varit kris ett tag, så vi gravida kan ha haft det i bakhuvudet. Men nu kom det ju som en blixt från klar himmel, säger Linda.

I klippet: Hör Rebecka och Linda berätta om chocken när de fick veta att förlossningen skulle hålla stängt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.