Foto: SVT

Greenpeace i aktion utanför Östavall

Uppdaterad
Publicerad

Ett femtontal aktivister befinner sig i ett skogsområde nära Holmsjön utanför Östavall där man protesterar mot en SCA-avverkning. Aktionen ingår i en global kampanj.

Protesterna riktar sig i första hand mot mjukpapperstillverkaren Essity som till i våras var en del av SCA. Essity tillverkar mjukpapper och köper sina råvaror från bland annat SCA. Därför aktionen mot en avverkning i Östavall.

Greenpeace hävdar att SCA står i begrepp att avverka ett skyddsvärt skogsområde. 15 aktivister finns på plats. Under dagen kommer man att sätta upp bilder på 300 personer som stöder kampen för det norra skogsbältet i Sverige, Finland, Ryssland och Nordamerika.

Livesändning från skogen

Flera aktiviteter pågår samtidigt i andra delar av världen. Under eftermiddagen kommer Greenpeace att genomföra en livesändning från Östavall som sänds globalt via organisationens kanaler.

– Området i Östavall är en av få ursprungliga skogar som inte påverkats av människan i någon större utsträckning. Det är gammelskog med skyddsvärda arter. Vi har haft en oberoende biolog på plats som redan efter tio minuter hittade fyra rödlistade arter, säger Lina Bornelius som är ansvarig för skogsfrågor vid Greenpeace Sverige.

Greenpeace har tidigare haft konflikter med SCA gällande bland annat Russvattenån i Jämtland och ett skogsområde i Ånge.

Udden mot Essity

Greenpeace ser det norra skogsbältet på norra halvklotet som viktigt för att klara klimatutmaningen. Greenpeace vill stoppa avverkningen av skog inom större områden, så kallade värdetrakter, och där ligger också konflikten. Udden i aktionen riktar sig mot Essity som är Europas största tillverkare av hygienpapper.

– Vi har haft upprepade möten med Essity, men de har ännu inte visat några tecken på att sätta press på sina leverantörer. Essitys produkter säljs i jordens alla hörn, och därför kommer vi nu att aktivera Greenpeace-supportrar runtom i världen för att öka pressen på Essity att agera, säger Lina Burnelius.

SCA berett att lyssna

Från SCAs sida var man inte medveten om Greenpeace om aktionen förrän den sattes i verket på torsdagen. SCAs kommunikationsdirektör Björn Lyngfelt uppger att man har en pågående dialog med Greenpeace. Bolaget är berett att lyssna också den här gången, säger Lyngfelt.

– För att kunna kommentera det aktuella skogsområdet i Östavall måste vi emellertid först ta del av Greenpeace kritik och jämföra med våra planer för området. Generellt gäller dock att vi är varsamma med områden som är viktiga för att skydda nyckelbiotoper. Redan idag har vi undantagit 20 procent av vår areal.

– Däremot är vi inte ense med Greenpeace när det gäller deras resonemang om skyddet av värdetrakter. Det rör sex miljoner hektar skog i nordvästra Sverige och är ett alltför generellt åtagande för att vara möjligt, säger Lyngfelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.