Personalen på grundsärskolan i Kramfors utsätts dagligen för hot och våld. Trots det trivs de med sitt jobb. Foto: SVT

Särskolan värre än polisen – de har mest hot och våld på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Personalen inom grundsärskolan är de som är mest utsatta av hot och våld på arbetet av alla branscher. De har betydligt fler anmälningar än exempelvis polisen.

För personalen på särskolan i Kramfors är våldet en del av vardagen. Det syns tydligt i Arbetsmiljöverkets statistik. Av alla branscher har grundsärskolan flest anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro på grund av hot och våld under 2012–2016.

– Det är mycket. Jag tänker att det blir ett normaltillstånd att vara utsatt, sedan tror jag att det finns ett stort mörkertal, trots de här siffrorna. Vi är inte jätteduktiga på att rapportera, säger Maria Fahlén.

Hot och våld i skolan

”Man blir slagen”

Arbetsmiljöverkets statistik över anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro per 1.000 sysselsatta orsakat av hot och våld 2012-2016.

På Kramfors grundsärskola finns 20 elever med en intellektuell funktionsnedsättning och för dem är det viktigt med tydlighet.

– Eleven ska vara trygg, man ska veta hur länge ska jag göra det, med vem? Vad ska jag göra sen? säger Maria Fahlén, specialpedagog.

Minsta osäkerhet kan göra att en elev hamnar i kaos och blir utåtagerande.

– Det kan vara fysiskt våld, man blir slagen, man blir nypen, man får saker kastat på sig. Det har förekommit rena slagsmål, säger Maria Fahlén.

Höga siffror flera år

Siffrorna för personalen inom särskolan har varit höga flera år och det är något som oroar Arbetsmiljöverket. På särskolan i Kramfors försöker personalen hitta arbetsmetoder för att minska våldet.

– Det är ju synsättet vi försöker förändra. Det är inte elevens fel, det är vi som måste ändra oss. Det måste genomsyra vår verksamhet och vårt tänk, säger Maria Fahlén.

Det händer att personalen får gå emellan då det blir slagsmål, men annars försöker de jobba förebyggande.

”Fantastiska elever”

– Jag möter inte våld med våld. Om eleven höjer rösten, håller jag mig lugn. Om jag ser att eleven håller på att gå upp i affekt går jag förbi och gäspar lite. Så att man lugnar ner situationen, fortsätter hon.

Trots riskerna trivs personalen med sitt arbete.

– Vi får så otroligt mycket tillbaka av våra elever. Vi jobbar så nära eleverna. Vi ser alla små framsteg. Det är fantastiska elever, de ger sådan glädje, säger Maria Fahlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot och våld i skolan

Mer i ämnet