Stödgrupp för spelmissbrukare växer

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan startade en grupp för spelberoende i Sundsvall och intresset är stort, gruppen utökas hela tiden och enligt initiativtagaren är det den aggressiva marknadsföringen av spel som är boven i dramat.

De träffas en gång i veckan i Vuxenskolans lokaler i Sundsvall, för att stötta varandra och prata om sitt spelberoende. Omid Rezvani från Umeå är initiativtagare till sundsvallsgruppen som snabbt blivit allt större, vid det senaste mötet var 14 spelmissbrukare på plats.

– Att det är växande kan bero på den aggressiva marknadsföringen av spel på nätet, tror Omid.

Spelandet skamfyllt

Trots att spelmissbruk numera är ett allmänt accepterat problem är det fortfarande skamfyllt och ingen på mötet vill framträda offentligt.

–  För mig gick det så långt att jag var skuldsatt och i princip hemlös och hamnade i en djup depression och såg ingen annan väg än att antingen välja livet eller att ta livet av mig, berättar Omid som startade arbetet med grupper för spelberonde för att träffa människor med liknande problem. Han insåg att behovet är stort och berättar att en ny grupp håller på att bildas i Örnsköldsvik.

– Vi har redan besökare från Örnsköldsvik till vår grupp i Umeå och då ser vi att underlaget för en grupp finns, säger han. 

Lättillgängligt och snabbt

Forskning visar att ju kortare tiden är mellan insats och eventuell vinst, desto mera beroendeframkallande är spelet. Tillgängligheten och den aggressiva marknadsföringen är spelmissbrukarnas värsta fiende, menar Omid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.