Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Widén, sötvattensekolog på SLU, tror att älvfåror kan få nytt liv om man genomför en marginell minskning av produktion i vattenkraften. Hör mer om hennes avhandling i klippet. Foto: Fredrik Israelsson/SVT/Henrik Montgomery/TT

Forskning: Så kan reglerade vattendrag få nytt djurliv

Uppdaterad
Publicerad

Med mycket små produktionsbortfall kan reglerade älvsträckor få nytt liv, det visar en ny doktorsavhandling, något som kan få betydelse när vattenkraften ska få nya miljövillkor. Men Håkan Möller i Ånge har inget större hopp.

– Det är hemskt att se, konstaterar Håkan Möller som representerar fiskevårdsgruppen i Ånge kommun, när han tittar ut över det som en gång var en fors i Ljungan men numera är som en stillastående sjö.

Vattendrag kan få nytt liv

Samtidigt visar en doktorsavhandling från Umeå universitet att med 0,5 procents minskad energiproduktion i en älv kan man styra vattenflödet så att det alltid rinner vatten genom kraftverken, att vattnet aldrig står helt stilla.

Det ger inte samma ekonomiska vinst eftersom vattenflödet inte styrs av energipriser men det skulle gynna arter som lever i strömmarna.

– Vi tror att harren skulle öka, säger Åsa Widén, sötvattensekolog på SLU som skrivit avhandlingen.

Tredubblad livsmiljö

Minskar man älvens energiproduktion ytterligare och använder 3,8 procent till miljöåtgärder och låter vatten rinna vid sidan av kraftverken blir skillnaden ännu större och skulle tredubbla livsmiljön för flera arter.

– Då kan man skapa fiskvägar förbi kraftverken och få vatten i många torrfåror, säger Åsa Widén.

Älvfåror kan få nytt liv

När samtliga Sveriges cirka 2 000 vattenkraftverk ska genomgå en ny miljöprövning med start i Ljungan nästa år pekar avhandlingen på möjligheter att skapa regler för kraftverken som gör att älvfårorna skulle få nytt liv.

Men på Vattenregleringsföretagen som styr flödet i de flesta av Norrlandsälvarna är man tveksamma till det som föreslås.

– Vi har en tydlig målkonflikt med det som i avhandlingen kallas ekologiska flöden, säger Jonas Bengtsson, vd Vattenregleringsföretagen.

Håkan inte optimistisk

Håkan Möller i Ånge är inte optimistisk inför den kommande miljöanpassningen av vattenkraften.

– Ska vi återställa miljön så krävs det mycket vatten och pengar och det tror jag inte att vi får, säger han.

Följ med till Ljungan och se livet under ytan i strömmarna. Både forskare och Vattenregleringsföretaget uttalar sig om situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer