Smörgåstårtans dag firas på dess skapares (Gunnar Sjödahl) födelsedag. Foto: Wedemarks konditori/SVT

Han har bakat över 400.000 smörgåstårtor

Uppdaterad
Publicerad

Idag firas smörgårdstårtans dag i Sverige. Mittnytt har varit i kontakt med rättens uppfinnare och tagit reda på vad en perfekt smörgåstårta innehålla.

Gunnar Sjödahl bor i Östersund och har jobbat som konditor större delen av sitt liv. Han var lärling på en konditori i Härnösand när han en dag år 1965 fick en idé om en ny typ av maträtt som han började experimentera med. När han avslutat sin femåriga lärlingsperiod flyttade han till Östersund och började jobba på Wedemarks konditori. Där sjösatte han sitt projekt – den svenska smörgåstårtan.

Blev snabbt succé

– Till en början ville ingen köpa den i sin helhet. Så jag började sälja den i småbitar, vilket gick bättre. Efter en tid köpte folk hem hela smörgåstårtor till helgen, säger Gunnar Sjödahl.

Maträtten blev en populär och spred sig snabbt över landet. På 70-talet var den väldigt inne och 15 år efter att Gunnar Sjödahl lanserat sin idé vann han pris för Sveriges godaste smörgåstårta. Han har under åren medverkat i flertal magasin och tv-program om matlagning.

Modifierat recept

Bibbi Widengren är chef på konditoriet där smörgåstårtan tog sina första stapplande steg.

– Eftersom det var här den skapades har vi alltid smörgåstårtor i montrarna. På många andra ställen måste man beställa i förväg, säger hon.

På konditoriet följer man nästan exakt samma recept som Gunnar skrev för omkring femtio år sedan. En av modifieringarna är att man numera använder ett grövre vetebröd.

– Det mesta går att dricka till en smörgåstårta. Men vitt vin passar bäst om man vill göra det lite festligare, säger Bibbi Widengren.

Väljer prinsess på födelsedagen

Gunnar Sjödahl har bakat över 400.000 smörgåstårtor i sina dagar. Idag är han pensionär men får fortfarande rycka in då och då på exempleivs begravningar för att tillaga sin berömda maträtt. Smörgåstårtans dag har lagts på den 13e november av den enkla anledningen att han fyller år just den dagen.

– Det är min 74-årsdag idag. Men jag väljer att fira med något sötare än just smörgåstårta. Pinsess är ju en annan klassiker, säger Gunnar Sjödahl och skrattar.

Om två år fyller hans egna verk femtio.

Recept smörgåstårta

Ingredienser: hembakat vetebröd i rund form, räk- och romröra, krabbröra (för den som inte tål skaldjur används skinka), ostkräm, ägg, räkor, ost, rökt lax, tomater, gurka, paparika, citron, dill, persilja, vindruvor och mandariner.

Tillagning: 1. Skär brödet i tre lika stora delar (precis som man delar en tårtbotten i lager) 2. Understa delen täcks med krabbröra och mellersta täcks med  räk- och romröra 3. Smeta in allt med ostkräm tills tårtan är helt beigegul-färgad 4. Dekorera toppskiktet med skivade ägg och arbeta därefter utåt med ost och lax 5. Mellan laxskivorna läggs tomater och gurka 6. Ovanpå äggen läggs sedan räkor och två citronskivor 7. ”Strössla” toppen med dill, persilja, mandariner och vindruvor 8. Sidorna på tårtan kan täckas med salladsblad. 

Källa: Wedemarks konditori

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.