Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna såg en man bli hotad med en kniv och ingrep. Hör henne berätta om hur hon avväpnade gärningspersonen. Foto: polisens förundersökning & Julija Sidner/SVT

Hanna gick emellan i knivattacken i Örnsköldsvik: ”Tänkte bara på att hjälpa”

Uppdaterad
Publicerad

När Hanna Nordin skulle gå till jobbet en solig majdag ser hon en man sitta på en parkbänk. Framför honom står en kvinna som håller i en stor kniv.

Hon ingriper och avväpnar personen innan polisen hunnit fram. Hör henne berätta om dramatiken.

Trots att det var folk i rörelse på Stora torget i Örnsköldsvik var det ingen som aktivt ingrep.

– Det var kanske någon som filmade, pekade, tittade. Det är kanske svårare att ingripa när man väl är på plats och lättare för mig som var i rörelse och gick genom torget, säger Hanna.

Hanna ingrep. Hon har under många år jobbat på barer och restauranger där hon tvingats ingripa när situationer har uppstått, men aldrig tidigare när ett vapen varit inblandad.

Mannen fick en rispa på handen från knivbladet. Han berättar i förhör att han tänkte: ”Oj, den här kniven var ju inte vass”. Foto: polisens förundersökning.

”Inser vad som kunde ha hänt”

Efter att polisen ingripit var stämningen lätt och först efter polisförhören insåg Hanna vad som faktiskt hade kunnat hända.

– Det tog så lång tid för mig att inse vad som kunde ha hänt och acceptera att jag var rädd på plats. Det var inte en stor man som skrek, ingen som hotade verbalt, utan en liten dam. Men även små damer har inte rätt att gå med kniv på stan, säger Hanna Nordin till SVT.

Kvinnan åtalas för bland annat grovt försök till misshandel och grovt olaga hot. Hon erkänner brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.