Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör sonen berätta om hur hemtjänsten tvättar hans 89-åriga mamma vid köksbänken. Foto: Eva Harström, SVT/privat

Olles 89-åriga mamma med Alzheimers får ingen plats på särskilt boende

Uppdaterad
Publicerad

Olle Bertilssons mamma är 89 år och har Alzheimers. Hon är i akut behov av särskilt boende, men det finns inga platser i Härnösands kommun. Det står över 30 äldre i kö. Nu kräver sonen att politikerna hanterar krisläget.

För ett halvt år sedan kom beslutet att mamman är i behov av särskilt boende, men hon bor fortfarande kvar, ensam i stugan i Stigsjö. Hemtjänsten sköter omvårdnaden i hemmet. Det finns inga platser på något boende i Härnösands kommun. 

Kan inte hantera larmet

– Min mamma är förvirrad, hon vet knappt var hon är, säger sonen Olle Bertilsson.

Mamman blir allt sämre i sin demenssjukdom. Förra helgen ramlade hon på köksgolvet och slog upp ett sår på armen.

– Hon har larm på handleden, men hon kan inte hantera det. Hon fick ligga där på golvet. Det är för dåligt, säger sonen.

Blir tvättad i köket

Mamman kan inte ta sig till duschen på övervåningen och sedan duschresorna ställdes in i september blir hon tvättad i köket.

– Nu står hon vid köksbänken och blir tvättad med tvättlappar av hemtjänsten. Det har lett till att att hon har fått sår. Det går inte att hantera avföringen, konstaterar sonen bedrövat.

Finns inga platser på särskilt boende

Trots det finns det ingen plats för henne på något särskilt boende i kommunen. Och hon är inte ensam. Ett 30-tal äldre står i kö.

– Det finns vaga planer på platser om ett till två år. Haveriet är nu. Det är ett krisläge. Min passning till politikerna i Härnösands kommun är att hantera krisläget, avslutar Olle Bertilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer