Gåltjärn väster om Härnösand slog snörekord i februari 2018. Men sådana extrema snömängder kommer att bli allt ovanligare visar SMHIs klimatanalys. Foto: SVT

Här är det mest snö i landet – 175 cm

Uppdaterad
Publicerad

Gåltjärn väster om Härnösand toppade SMHI:s mätstationer för snödjup under fredagen med 175 centimeter. När SVT besöker den lilla byn mitt i skogen på lördagen är det 178 centimeter. Familjen Ermann som bor i ett av byns två hushåll är stolta över att toppa snöligan.

Vägen mot Gåltjärn går i en ränna i snön, det är omöjligt att mötas annat än på ett fåtal mötesplatser. SMHI:s mätpunkt ligger vid ett av byns två hushåll, en smal gång leder fram till platsen där Sveriges största snödjup mättes upp under fredagen, 175 centimeter. Till och med snösäkra Kittelfjäll i Lappland är förpassat till andraplatsen. 

– Jag har aldrig mätt upp så mycket snö tidigare, säger SMHI:s observatör i Gåltjärn som inte vill framträda med namn.

Snöoväder över Västernorrland
Familjen skottar bort snön från huset. Foto: SVT

178 centimeter

När vi mäter snön på lördagsförmiddagen är det 178 cm men observatören förklarar att han drar av några centimeter för att inte riskera att rapportera ett för högt värde, så dagens observation är inte större än gårdagens. Dessutom rapporterar man inte snödjupet i Gåltjärn dagligen, så orten finns av den anledningen inte med i dagens topplista trots att det troligen är ännu mera snö än under fredagen.

– Ofattbart, när jag läste det i tidningen tänkte jag, är det verkligen Gåltjärn som har så mycket snö? Jag vet att vi har mycket snö men jag kunde inte tänka mig att vi hade förstaplatsen i Sverige, det är toppen, säger Anja Ermann som bor i Gåltjärns andra hushåll.

Anja och Damaris Ernmann i snön. Foto: SVT

Gillar snön

Familjen Ermann flyttade till Gåltjärn från Tyskland för 13 år sedan. Nu står Michael och sonen Joris och skottar ett av taken för att byggnaden inte ska rasa samman, men även om nederbörden ställer till med problem så gillar de snön.

– Det är besvärligt men på något sätt är det också underbart, det är nästan som en vintersaga. Men igår visste vi inte hur vi skulle ta oss härifrån för att handla och barnen tvingades var hemma från skolan. Till slut fick vi hjälp av en person med en stor traktor, säger Anja.

SVT:s Fredrik Israelsson är 179 cm lång. Här står han på en liten snöhög och lyckas komma med huvudet över kanten på snövallen. Foto: SMHI

”Nu får det räcka”

Anjas dotter Damaris Ermann är precis som sin mamma stolt över att de har rekordmycket snö men nu tycker hon att det får räcka.

– Jag hoppas att det inte kommer mera, säger hon och hennes storebror Joris är inne på samma linje.

– Det är rätt häftigt men lite jobbigt att skotta, konstaterar han.

MISSA INTE: Så får du dina lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet