Kommunundersökningen som gjorts av RFSL utvärderar och redovisar Sveriges alla 290 kommuners arbete med HBTQ-frågor på olika områden, till exempel skola och internutbildningar (se mer om hur undersökningen genomfördes i faktarutan nedan).
Undersökningen baseras delvis på en enkät till kommunerna och dessutom ingår bland annat statistik kring hatbrott och en mätning av skillnader i attityden till HBTQ-personer (homosexuella, bisexuella, transpersoner och andra personer med queera uttryck och identiteter).
På länsnivå kommer Jämtland och Västernorrlands län på delad tredje plats i landet. Den kommun som placerar sig högst i Mittnytt-området är Sundsvall, som hamnar på 15 plats i hela landet. Högst upp i rankingen i Jämtland hamnar Östersunds kommun, på plats 26 i landet.
Sämst i hela Mittnytt-området på HBTQ-frågor är, enligt rapporten, Kramfors som hamnar på plats 117 i landet. Sämst i Jämtland är Krokom och Ragunda, som båda hamnar på plats 106.
Bäst i landet är Göteborgs kommun, och sämst är Åsele kommun i Västerbotten.
Här hittar du hela rapporten.
Hela listan
1. Göteborg
15. Sundsvall
18. Sollefteå
26. Östersund
46. Örnsköldsvik
52. Härnösand
60. Bräcke
79. Åre
85. Timrå
89. Berg
89. Härjedalen
92. Strömsund
106. Krokom
106. Ragunda
112. Ånge
117. Kramfors
138. Åsele
Åsele i Västerbotten hamnar längst ner i rankingen av alla landets 290 kommuner. Flera kommuner kan dela plats i listan med varandra, därför är sista plats 138.
Fakta: Så gjordes mätningen
* Undersökningen är den första i sitt slag som RFSL gör sedan 2006.
* Resultatet pekar uppåt jämfört med förra mätningen. 46 kommuner får godkänt, jämfört med bara 9 kommuner för åtta år sedan.
De områden man mätt i enkätundersökningen är:
* Kommunens verksamhet: Styrdokument för att motverka diskriminering, särskilda satsningar för att underlätta för hbtq-personer, bidrag till hbtq-organisationer.
* Skolan: Handlingsplan för att förebygga kränkningar på grund av sexuell läggning, informationsinsatser i hbtq-frågor och RFSL-informatörsbesök.
* Utbildningsinsatser: Utbildning i hbtq-frågor för kommunanställda och politiker.
* hbtq-samhällets infrastruktur: Antal samkönade äktenskap och samkönade adoptionsansökningar, hbtq-organisation.
* Utsatthet för hatbrott: Anmälningar om hatbrott på grund av offrets sexuella läggning.
* Attityden till hbtq-personer.
Källa: RFSL (TT)