Erik Lövgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Ånge, visar på området i Alby som skulle passa batterifabrikens behov. Foto: Hans Lindblom / SVT

Här är Sundsvallsregionens erbjudande till Northvolt

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår ett febrilt arbete i Sundsvallsregionen för att locka Northvolt och Volvo Cars att etablera sig i området. Timrå, Sundsvall och Ånge har hittat lämpliga industritomter.

– Vi konkurrerar inte vi samverkar. Finns det bara ett ställe för ett så gigantiskt företag som Northvolt, då är det ett fattigt erbjudande, säger Erik Lövgren (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det gäller att toppa erbjudandet till den jättelika batterifabriken som enligt tidigare uppgifter i Dagens Industri kommer generera 3 000 nya arbetstillfällen. En etablering i Sundsvallsregionen skulle alltså innebära ett stort antal arbetstillfällen, större skatteintäkter och en ekonomisk tillväxt som skulle gynna hela länet. Därför har kommunerna som ingår i Sundsvallsregionen lämnat in en intresseanmälan till Northvolt. Nu förbereder de sig för att nå upp till de krav som Northvolt ställer på en etableringsort.

I tre av regionens sex kommuner har man hittat tänkbara tomter att bygga på.

Sundsvalls kommun har pekat ut ett område i Nacksta mellan Timmervägen och järnvägen.

Här tänker sig Sundsvalls kommun att man kan upplåta mark till Northvolt. Foto: Sundsvalls kommun/SVT

Mest lämplig

I Timrå pekas ett 40 hektar stort område i Torsboda öster om E4 strax, ut som tänkbar plats för batterifabriken. Timrå kommun har inlett förhandlingar med markägare för att kunna utöka området.

Timrå kommun har mark i Torsboda som Bodil Hansson (S) anser vara den bäst lämpade för Northvolds fabrik.

– Det är huvudspåret, det är den plats som är mest lämpad för fabriken. De andra områdena är bra komplement för underentreprenörer, säger Bodil Hansson, kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall.

Nära Nouyron

I Ånge tänker sig kommunen ett markområde i Alby mittemot Nouyronfabriken.

Hör Erik Lövgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Ånge, berätta om fördelarna med just den tomten i spelaren här ovanför.

Mer om Sundsvallsregionen

Sundsvallsregionen skapades 2006 och är ett samarbete mellan Härnösand, Timrå Sundsvall, Ånge, Nordanstig och Hudiksvall.

Tanken är att medlemskommunerna ska samarbeta istället för att konkurrera med varandra.

Styrelsen består av kommunernas kommunstyrelseordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.