I samband med allsvenskan i segling i Örnsköldsviks hamn lockade arrangerande ÖSS med världsrekordet, där Mjälloms tunnbröd i Ullånger stod för bakningen. Brödet bakades på fredagen och rullades ut på bord under lördagen där det preparerades med tillbehör som surströmming, lök och potatis.
– Det har gått jättebra, man var ju lite orolig att brödet skulle gå sönder men det höll, säger bageriet vd Torbjörn Ullsten som uppskattar baktiden till 2,5 timmar.
Fördubbling av rekordet
Kontrollanten Eero Niemi fick använda en mängd mätpunkter för att bestämma arean men till slut fick han fram ett resultat: 30,57 kvadratmeter. En fördubbling av det gamla rekordet enligt Guiness när det gäller kategorin ”flat bread” som man tävlade i.
Torbjörn Ullsten klippte sedan sönder surströmmingsmackan i mindre bitar som hungriga flanörer lät sig väl smaka av. Och kön ringlade lång.