Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reporter Pierre Ragnhag på plats vid den blivande rullskidbanan på Bondsjöhöjden i Härnösand. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Här byggs ny rullskidbana på Bondsjöhöjden i Härnösand

Publicerad

Den här veckan startade bygget av en 2,9 kilometer lång rullskidbana på Bondsjöhöjden i Härnösand. Banan kommer gå runt Godstjärn och i en del av det nuvarande elljusspåret.

Arbetet under hösten kommer bestå av markarbete och sedan ska hela banan asfalteras våren 2023.

– Det känns jättekul, säger Martin Vestman, ordförande i Bondsjöhöjdens IK.

Banan kommer bestå av en lättare del runt Godstjärn medan delen i elljusspåret, där en del av spårbredden kommer lämnas utan asfalt för löpning, kommer vara mer kuperad och utmanande.

”Jättestort lyft”

Bondsjöhöjdens IK har drivit projektet under drygt ett års tid tillsammans med IF Rycket, som är en idrottsförening som bedriver idrott för funktionshindrade personer.

– Det här ett jättestort lyft för idrottsföreningen och möjligheten att erbjuda personer med funktionshinder den här banan för att bedriva träningsverksamhet, säger Martin Vestman och fortsätter:

– Sedan är det naturligtvis ett lyft för kommunen att den här typen av anläggning finns i kommunen. Skidsporten är ju stor.

Flera finansiärer

Rullskidbanan finansieras i huvudsak med bidrag från Allmänna Arvsfonden, men även med bidrag från Bondsjöhöjdens IK, Härnösands kommun och RF-SISU Västernorrland.

– Banan är öppen för alla, sedan kommer man behöva visa extra hänsyn till varandra för att det här ska fungera på det tänkta sättet, säger Martin Vestman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.