Foto: Annika Carlsson, Länsstyrelsen Västernorrland

Har du sett fjärilen Violett guldvinge?

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen vill nu ha hjälp att rädda en fjärilsart.

Tidigare fanns Violett guldvinge spridd i hela odlingslandskapet i Västernorrland. Men i takt med att jordbruket förändrats och landskapet växer igen har den minskat kraftigt. Nu har den bara setts på ett fåtal ställen.

Lätt att känna igen

Violett guldvinge flyger slutet av maj och hela juni månad vid soligt väder. Den lilla fjärilen är relativt lätt att känna igen. Den har orange vingundersidor med mörka fläckar och violetta till bruna vingovansidor.

De fynd av fjärilen som länsstyrelsen får in ökar kunskapen om var arten finns kvar. Informationen kan användas som underlag vid planering av skötsel- och restaureringsåtgärder.

Här rapporterar du dina fynd

Håll utkik efter violett guldvinge och rapportera dina fynd – helst med foto – i första hand på Artportalen eller om du inte har den möjligheten, direkt till violettguldvinge@lansstyrelsen.se.

Observera att Violett guldvinge är klassad som starkt hotad. Den är fridlyst och får inte fångas in eller på annat vis skadas.

Violett guldvinge (Lycaena helle)

Violett guldvinge förebådar sommaren och är ett litet smycke glänsande i violett mot brun och orangeröd botten på vingöversidorna. Undersidan är orangefärgad och rikligt tecknad med svarta punkter. Båda könen har på framvingarna samma svartaktiga rader av fläckar som inåt och utåt begränsar mellanfältet samt en svart diskfläck, men endast honan har gulröda fläckar utanför den yttre fläckraden. Hos honan finns också gulröda fläckar närmare utkanten på bakvingen och ibland också tydligare blåvioletta band av fläckar på båda vingarna. Vingspann 22-26 mm.

Källa: Artdatabanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.