Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter Peter Nässén i området där vindkraftbolaget ertappats med att ha tippat stora mängder massor utan tillstånd.

Här dumpades schaktmassor från vindkraftbygget i Viksjö

Publicerad

Tusen lastbilslass med schaktmassor dumpades otillåtet i skogen i samband med bygget av den blivande vindkraftparken i Viksjö, nordväst om Härnösand. Bolaget är sedan tidigare polisanmält och riskerar nu nya polisanmälningar.

Det var vid en miljöinspektion som länsstyrelsen i Västernorrland upptäckte den gigantiska dumpningsplatsen i den blivande vindkraftparken Hästkullen utanför Viksjö.

Länsstyrelsen har uppskattat att det rör sig om 10 000 kubikmeter massor som otillåtet dumpats i en brant sluttning mot ett myrområde. I samband med inspektionen beslutade kraftbolaget Nysäter Wind att omedelbart stoppa hela bygget.

– Ja, företagets representant verkade lika ovetande om dumpningen som vi säger Anna Bäckman, miljöhandläggare på Länsstyrelsen.

Polisanmälan att vänta

Redan i somras polisanmälde länsstyrelsen i Västernorrland bolaget för att man inte lämnat in sitt kontrollprogram i tid, det handläggs just nu av miljöåklagare. Och mycket talar för att det kommer bli nya polisanmälningar mot bolaget.

– Länsstyrelsen är skyldig att anmäla om vi ser att det finns risk att det begåtts miljöbrott, det är det enda jag kan säga i nuläget säger miljöhandläggare Anna Bäckman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet