Bilmekaniker och läkare är framtidsjobben

Uppdaterad
Publicerad

Länets arbetsgivare ger sin syn på framtiden i en ny prognos.

Under hösten har Arbetsförmedlingen intervjuat arbetsgivare inom samtliga branscher i länet. Svaren har sammanställts i en prognos över utvecklingen på länets arbetsmarknad.

Brist på kompetens

Trots att arbetsmarknaden beskrivs som relativt svag i länet så uppger 30 procent av de privata företagen och hälften av verksamheterna inom offentlig sektor att man haft svårt att rekrytera personal.

Några branscher utmärker sig nästa år.

– Bil- och lastbilsmekaniker, läkare, psykologer och förskollärare är bristyrken, konstaterar Per Renström, chef för Arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik.

Det handlar inte om någon större förändring jämfört med i år.

– Nej det är ingen större förändring, utan vi försöker stimulera till att söka till de yrkena eftersom vi också ser en brist över tid.

Ökad arbetslöshet 2016

Enligt prognosen kommer arbetslösheten att öka något nästa år i länet. Från 9,2 till 9,8 procent fjärde kvartalet 2016 – en ökning med ungefär 500 personer.

– Den största utmaningen är att få människor med lång arbetslöshet ut i jobb, säger Per Renström.

Tudelad arbetsmarknad

I rapporten beskrivs också en alltmer tudelad arbetsmarknad där vissa grupper hamnar allt längre från arbetsgivarnas krav. Det handlar om personer som saknar gymnasieutbildning, äldre arbetslösa och utomeuropeiskt födda.

I oktober i år bestod arbetslösheten i Västernorrland till två tredjedelar av personer som tillhör minst en av dessa grupper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.