Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Rune Grafström upp last från den senaste hjälpsändningen inför avfärd till krigets Ukraina och berättar mer om initiativet. Foto: Anna Quayle/SVT

Från Örnsköldsvik till Ukraina – här har hjälpen rullat i ett år

Uppdaterad
Publicerad

Efter Rysslands invasion för ett år sedan har 54 hjälpkonvojer rullat från Örnsköldsvik till Ukraina i hjälporganisationen Filippus regi.

På årsdagen började färden söderut för den hittills största konvojen med 15 ekipage, bland andra elverksbilar och en ambulans från Region Västernorrland.

Ukrainahjälpen Filippus med säte i Örnsköldsvik har jobbat i Ukraina sedan 1990-talet. Det senaste året har hjälpsändningarna gått i skytteltrafik.

– Totalt har vi kört ner över 750 ton med förnödenheter, konstaterar Bertil Sjöström från organisationen.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Såväl fordon som elverk har levererats.

– De flesta har kanske sett på tv hur mörkt och kallt det är i Ukraina, och jag har sett det på plats. När man såg de behoven har vi fokuserat mycket på elverk, säger Bertil Sjöström.

I klippet berättar Bertil och chaufförerna Rune Grafström och Tommy Karlsson mer om den kommande hjälpsändningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet