• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sydvästra industriområdet i Oskarshamns kommun, Kalmar län. Det brinner i aluminiumspån, röken sprids österut mot E22:an och södra Oskarshamn. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.

Myren där det försvunna planet från 1946 ligger enligt Henrik OA Barkman. Foto: Henrik O.A. Barkman

”Här ligger Röd Niklas!” – Barkman är säker nu

Uppdaterad
Publicerad

Är Röd Niklas hittat nu? Flyghistorikern Henrik O A Barkman hävdar det med säkerhet. Spåren leder till en fjällmyr i närheten av Hotagsfjällen.

Gåtan om vad som hände flygplanet med tre mans besättning har förblivit olöst sedan vintern 1946. Men tre huvudteser gör att Henrik O A Barkman nu tycker sig veta vad som hänt med flygplanet.

Det började med att Lantmäteriet i september släppte sitt stora arkiv med flygfoton över Sverige för vem som helst att grotta ned sig i. Då riktades flyghistorikerns uppmärksamhet mot en myr i området där han menar att planet ska ha nödlandat.

– En fjällmyr är normalt en statisk miljö med en tillväxt på någon millimeter per år. Så ser den här myren ut också utom på den plats där jag tror att planet ligger. Här har vi kraftig tillväxt som om något rört om och gjort att det kommit upp fräsch gyttja och dy till ytan, berättar Barkman.

Enligt Henrik O Barkman är det här som planet kan finnas. Foto: Henrik O A Barkman

Henrik O A Barkman var vid platsen i oktober i år, ännu har man inte kunnat hitta någon botten på myren.

– Men på en punkt strax bakom där jag tror vingen borde finnas tog det tvärstopp på två meters djup ungefär.

Mystiskt eldsken

Ytterligare ett belägg för sin teori hittar Henrik O A Barkman i vittnesmål från platsen dagen efter försvinnandet.

En måndag för sjuttio år sedan – alltså dagen efter Röd Niklas försvinnande – rapporterade två kvinnor i Storåbränna att de sett ett mystiskt eldsken åka i rak riktning mot den aktuella myren.

”Kvinnorna är helt överens”

Men sökandet kom inte igång förrän dagen därpå då snön hade fortsatt falla och temperaturerna stadigt låg på runt 25 grader.

– Riktningen stämmer och sikten kan ha varit god. Kvinnorna är helt överens om vad de såg och det finns ingen annan förklaring.

Se hela minidokumentären om Röd Niklas i klippet här ovanför.

LÄS MER: Allt om ”Gåtan Röd Niklas”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gåtan Röd Niklas

Mer i ämnet