• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Länsstyrelsens Peter Nilsson tar reda på sälen och släpper ut den i friheten i havet igen. Foto: Privat

Här släpps sälungen ut i havet i Sundsvall igen – se när den simmar iväg

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdshandläggare Peter Nilsson på Länsstyrelsen i Västernorrland fick i söndagskväll rycka ut för att hjälpa en sälkut som simmat långt bort från havet och inte hittade tillbaka.

– Sannolikt har det höga och snabba vattenflödet gjort att orken inte räckte längre och den hamnade i en hästhage, förklarar han.

Han fick ett telefonsamtal av det ovanligare slaget från familjen Hjalmarsson/Lundqvist i Töva utanför Sundsvall i söndags. En sälkut hade hittats på land i Selånger, en dryg halvmil från havet.

Han tog sin pickup och åkte till platsen. Då hade den rört sig vidare, från lägdan där Emma Lundkvist och hennes mamma Jennie Hjalmarsson hittade den, till en hästhage.

Hur tog sig sälen till hästhagen?

Han förklarar för SVT att gråsälshonorna överger sina kutar (ungar) på våren. De ska då försöka klara sig på egen hand. Det händer då att de dyker upp på oväntade platser.

– Den har via Selångersån och Tövabäcken tagit sig ända hit men sannolikt har det höga vattenflödet som nu råder gjort att orken inte räckte längre och den hamnade i en hästhage.

Han säger att närheten till väg och tamdjur gjorde att han ingrep. Om en kut är nära stranden/vattnet ska man låta den vara.

Se när Peter tar hand om sälen och släpper tillbaka den i havet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vilken väg sälen simmat en bra bit inåt landet motströms. Foto: Google

”ÖVERGIVNA” SÄLKUTAR

Undvik att störa ensamma knubbsälskutar längs stränderna runt syd- och västkusten – honan finns ofta i närheten. Däremot kan gråsälskutar ibland behöva flyttas om de befinner sig långt upp på land.

Undvik alltid att störa djurungar som du ser ute i naturen. Även om de ser ut att vara ensamma och övergivna finns föräldrarna oftast i närheten utan att visa sig. Ett undantag kan vara en gråsälskut långt upp på land.

Får man flytta sälungar?

På våren överger gråsälshonorna sina kutar. Kutarna ska då försöka klara sig på egen hand.

De kan dyka upp på lite oväntade platser, ibland till och med långt upp på land.

Det är tillåtet att efter tillstånd från jakträttshavaren flytta dessa till närmaste kuststräcka och släppa dem där. Men om kuten är nära stranden ska du låta den vara där den är. 

Om kuten är uppenbart sjuk – kontakta polis eller jakträttshavare.

Döda sälar rapporteras till Naturhistoriska riksmuseet.

källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.