För en tid sedan fick socialtjänsten i Sundsvall kritik av JO för att brutit mot lagen i ett fall där föräldrarna begärt att få hem ett omhändertaget barn. Utredningen som då ska ske skyndsamt drog ut på tiden och hade inte kommit igång när JO uttalade sin kritik i slutet av maj.
Nu kommer ytterligare kritik. Den här gången är det Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som granskat två andra barnärende och funnit brister i hanteringen.
”Dåligt förberett”
Den allvarligaste kritiken får nämnden i ett fall där ett familjehem gjort en anmälan av hanteringen när ett omhändertaget barn skulle återförenas med sina biologiska föräldrar. Familjehemmet får på flera punkter rätt av IVO.
Kritiken sammanfattas i fyra punkter och IVO konstaterar att socialnämnden inte handlagt ärendet enligt gällande bestämmelser. På två punkter är kritiken ”allvarlig”.
Personliga bindningar
Barnet, ett spädbarn placerades 2012, först i familjehem med stöd av socialtjänstlagen och sedan med stöd av LVU. Efter drygt två år flyttas sedan barnet till ett HVB-hem för att återförenas med de biologiska föräldrarna. I IVOs utredningen antyds att flytten delvis kunde bero på att socialtjänstens handläggare skulle ha haft ett personligt engagemang för föräldrarna vilket dock förnekas av socialtjänsten i Sundsvall.
IVO menar dock att socialnämnden i Sundsvall förberett återföreningen mellan barnen och föräldrarna dåligt och att barnet inte fick komma till tals genom ett eget offentligt biträde. Nämnden får också kritik för att man inte följt upp ärendet i efterhand. Vidare får nämnden kritik för att tre socialsekreterare var inblandade i ärendet vilket ökade otydligheten i handläggningen.
Ytterligare fall
I siin granskning skriver IVO att deras intryck är att ”handläggningens mål varit att skyndsamt återförena barnet med föräldrarna utifrån deras önskemål, vilket överskuggat barnets bästa.”
I ytterligare ett ärende som blev känt under tisdagen får också socialtjänsten i Sundsvall kritik för att en barnutredning dragit ut på tiden. Det tog en månad innan utredningen av ett barnärende kom igång och fem månader innan den avslutades, och det är alldeles för lång tid konstaterar IVO.