Härnösand backar om vindkraften – ”Bättre stopp nu än förlåt sen”

Uppdaterad
Publicerad

I Härnösand växer tveksamheten inför vindkraften. Kommunen beslutade i veckan om ett tillfälligt stopp för ny vindkraft och kommunalrådet ångrar beslutet att tillåta en utbyggnad på Hemsön.

Det är uppenbart att smekmånaden för vindkraften är över i Härnösand. Skandalbygget Hästkullen i Viksjö som förra året kulminerade i ett riksbekant och långdraget entreprenörsbråk har anslagit tonläget och nu inför kommunen ett tillfälligt stopp för ny utbyggnad.

Samtidigt ska kommunen nu yttra sig om ett projekt som strider mot det kommunala principbeslutet att inte tillåta vindkraft längs kusten. Det rör fem vindkraftverk på Hemsön som projektören vill växla upp till större kraftverk än vad som tidigare varit planerat. Kommunalrådet Andreas Sjölander (S) sticker inte under stol med att han är kritisk.

Hemsön ”direkt olämpligt”

Hemsön fick klartecken tidigare, idag anser han att det är en direkt olämplig plats för vindkraft.

– Det är min personliga åsikt men kommunen kan inte göra något åt saken. Länsstyrelsen har gett sitt tillstånd och därmed har kommunen ingen möjlighet att påverka projektet, säger Andreas Sjölander, som utvecklar resonemanget i videon ovan.

Hästkullen som ska bli en av Europas största vindkraftparker kommer att byggas klart sedan nya entreprenörer kommit in och städat upp efter bråket i vintras. Även Hemsön kommer sannolikt att byggas liksom Myckelsjöberget, men sedan sätter kommunen temporärt stopp. Inga nya projekt kommer tills vidare att få kommunal välsignelse.

”Vi skäms inte för det som gjorts”

I stället ska kommunen lägga fast en översiktsplanering i vilken man eventuellt pekar ut lämpliga områden. Enligt Andreas Sjölander vill kommunen ha rådrum. Sedan tidigare finns ett principbeslut att freda kustbandet öster om E4.

Att kommunen skulle sätta käppar i hjulet för fortsatt utveckling av grön energi håller Sjölander inte med om.

– Vi har tagit ett stort ansvar och kommer ha många vindkraftverk i kommunen. Vi har till och med kommunala vindkraftverk så det är inte så att vi skäms för det som gjorts. Men vi behöver ta ett omtag och sedan får vi se vad det blir i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västernorrland
Mer Nyheter