• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Hästen fick bland annat den giftiga örten svinmålla (till vänster) som behandling. Foto: Wikimedia commons, Rasbak/TT

Häst fick giftig ört som medicin

Publicerad

En kvinna i Medelpad har gett en minst en av sina hästar bland annat den giftiga örten svinmålla som behandling mot fång. Hon har också verkat hovarna på flera hästar på ett felaktigt sätt, och länsstyrelsen förbjuder nu att hon fortsätter med det här.

Djävulsdroppar, aktivt kol, rölleka och svinmålla är några av de sakerna som en hästägare i Medelpad gett till sin häst för att behandla sjukdomen fång. Svinmålla är giftigt, också i små mängder, och ska inte ges till djur.

Kvinnan har också själv verkat hovarna på flera hästar, enligt en metod som kallas barfotaverkning.

Förbjuds använda alternativa behandlingsmetoder

En annan person som kommit i kontakt med hästarna, har slagit larm till Länsstyrelsen, liksom en veterinär.

En hovslagare anser att en häst som kvinnan verkat hovarna på efter en senskada, orsakats stort lidande av den felaktiga verkningen. Även en veterinär har konstaterat att den hästens skada förvärrats på grund av att kvinnan verkat och raspat hovarna felaktigt.

Länsstyrelsen förbjuder nu kvinnan att utfodra hästar med giftiga växter och örter. Hon får inte heller verka, raspa eller sko hästar. Hon måste också se till att sjuka hästar får veterinärvård, och att de hästar hon har får regelbunden hovvård av godkänd hovslagare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer