Foto: SVT

Kritik mot vindkraftparken i Viksjö – ”Projektet på väg att haverera!”

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftprojektet vid Hästkullen i Viksjö är på god väg att haverera. Det menar branschorganisationen Maskinentreprenörerna som nu går till attack mot ägarna bakom projektet.

I ett öppet brev kräver Maskinentreprenörerna att alla inblandade i projektet ska få fullt betalt för det jobb som gjorts, annars riskerar projektet att haverera.

– Det som hänt i Viksjö är ett sorgligt exempel på hur det inte ska gå till i ett stort projekt. Nu verkar det bli de små företagarna i området som får betala notan för kaoset i Viksjö, säger Hampe Mobärg som är senior rådgivare i branschorganisationen.

Det stora kaoset

Det är bara ett drygt år sedan den tyska energijätten RWE och storbanken Credit Suisse drog igång bygget i Viksjö, men det har varit ett år med stora problem. I oktober stoppades bygget efter att länsstyrelsen upptäckt brott mot miljöbestämmelserna och sedan dess har också arbetsmiljöverket slagit till mot allvarliga brister i arbetsmiljön i området.

Byggstoppet i Viksjö varar fortfarande och under de senaste månaderna har bygget i Viksjö präglats av kaos. Totalentreprenören Nordex har hamnat i bråk med sin egen huvudentreprenör Active Works om obetalda räkningar och under dessa har betalningarna till underentreprenörerna uteblivit.

I vissa mindre delar av parken där andra huvudentreprenörer är inblandade har arbetet kunnat fortgå, men i stort har arbetet stått stilla.

Ackord på 25 procent

Active Works har nyligen begärts i konkurs och är nu föremål för en företagsrekonstruktion med skulder på dryga 200 miljoner till sina underentreprenörer. Som läget ser ut just nu tror den företagsrekonstruktör som utsetts av tingsrätten att det bästa utfallet bli en ackorduppgörelse på 25 procent. Det vill säga att Active Works kan betala 25 procent av skulderna.

– Ja, det är för jävligt. Det innebär att det blir de små företagen, ofta familjeföretag med små marginaler som får betala notan för det som inträffat. De har arbetat i god tro och kört på eftersom de sett det världsomspännande finanshuset Credit Suisse och energijätten RWE samt deras projektbolag Nysäter Wind som garant för projektet, så enkelt är det, säger Mobärg till SVT Västernorrland.

Bygget i farozonen

I ett öppet brev till projektägarna skriver nu Maskinentreprenörerna att hela projektet i farozonen. De små underentreprenörerna kommer att behövas i området om bygget av vägar och fundament till vindkraftverken ska kunna återupptas.

– Trovärdigheten är redan sargad. Vill man återvinna förtroendet gäller det att göra upp snabbast möjligt annars blir det svårt att rekrytera maskinentreprenörer som vill ta risken att jobba i Viksjö, säger Mobärg.

Vindkraftparken i Viksjö är tänkt att bestå av 114 vindkraftverk till en kostnad av 5,5 miljarder. Maskinentreprenörerna menar att projektet från start präglats av ”enorma brister” i projektering, planering och ledning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.