Över 20 kartonger sprängämnen lämnade i ett dike

Hemlig rapport: Allvarliga brister i Viksjö mörkades

Uppdaterad
Publicerad

Kvarlämnade sprängämnen i skogen, vägbyggen rakt genom skyddad natur och upplag av jord och sprängsten där inga upplag borde finnas. SVT Västernorrland kan avslöja att lagöverträdelserna vid vindkraftbygget i Viksjö är allvarligare än vad som hittills varit känt.

SVT Västernorrland har tagit del av ett hemligt dokument som visar brister som varit okända för de myndigheter som ska kontrollera att allt gått rätt till i parken. Det rör sig om brott mot miljöbestämmelserna och arbetsmiljökraven.

  • Ett 20-tal kartonger med sprängämnen hittades övergivna i ett dike.
  • Ett vägbygge som dragits rakt genom en skyddad myr.
  • Upplag av sprängsten och jordmassor i skog som inte fick röras.
Vindkraftparken Hästkullen

70 dokumenterade fel

Det här är tre punkter av över 70 överträdelser i den konfidentiella skrivelsen. 27 punkter rör misstänkta överträdelser av av de miljökrav som ställdes av länsstyrelsen i Västernorrland innan bygget fick klartecken. 46 punkter rör misstänkta överträdelser av de krav på en trygg och säker arbetsmiljö som ska skydda de anställda i parken.

Länsstyrelsen har tidigare polisanmält en handfull brister i vindkraftparken, men när SVT visar rapporten för länsstyrelsen och Arbetsmiljöverket om så visar det sig att mycket i den är helt okänd för dem.

– Det är riktigt. Vi har inte sett de här uppgifterna tidigare och kommer givetvis att titta närmare på vad som skett, säger Anna Bäckman som är miljöskyddsinspektör vid länsstyrelsen i Västernorrland.

Kontraktsbrott bakom brister

Bakom rapporten står totalentreprenören Nordex som på sida upp och sida ner riktar hård kritik mot den huvudentreprenör – Active Works – man själv kontrakterade förra året för att bygga vägarna och infrastrukturen i parken. Det har visat sig att de båda bolagen tidigt hamnade på kollisionskurs när bygget drog i gång, och i rapporten redogör Nordex för en lång rad kontraktsbrott som man anser att Active Works gjort sig skyldig till.

Kontraktsbrotten ska bland annat vara bakgrunden till det drastiska beslutet i oktober att stoppa bygget vilket skedde efter en inspektion av länsstyrelsen. Men i rapporten bekräftas också de allvarliga brister i arbetsmiljön som lett till kritik från Arbetsmiljöverket. Också på den punkten riktas kritiken mot Active Works.

Rättstvist om miljoner

Konflikten mellan de båda bolagen kulminerade i förra veckan när det stod klart att Nordex gjort sig av med Active Works, som fått lämna Viksjö för att ersättas av en helt ny entreprenör, Skanska.

Bråket mellan Nordex och Active Works fortsätter emellertid men har nu flyttat in i rättssalarna. De båda bolagen bråkar sinsemellan om obetalda fakturor på mycket stora belopp som lett till att underentreprenörerna inte fått betalt. Nordex hävdar att de betalat för de jobb i parken som utförts i på ett godtagbart sätt i enlighet med kontraktet, men att man vägrar att betala det undermåliga jobb som gjorts i parken. Allt finns beskrivet i den rapport Nordex lämnat in till tingsrätten i Uppsala.

Riksintresse skadat

I den hemliga rapporten skriver Nordex att Active Works inte lyckats uppnå ett enda av de mål som sattes upp i projektet. Utförda jobb är undermåliga och som bevis för detta har man sammanställt de fel och brister som i många fall hittills varit okända.

Sida upp och sida ner har bristerna dokumenterats med bilder, plats och tidpunkt. Det rör sig om vägar som byggts fel, dragits på fel ställen och som byggts i dubbla versioner. Detta i en naturmiljö i Mjällådalen som klassats som riksintresse ur naturskyddssynpunkt.

I rapporten skriver Nordex att man först i augusti och sedan vid två tillfällen i oktober varnat Active Works för att man inte levde upp till kontraktet bolagen emellan och att Active Works inte kan räkna med att få betalt för dåligt utfört abete.

Tvisten mellan bolagen rör fakturor på nära 130 miljoner kronor som ska avgöras i skiljenämnd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet