Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad som oroar Monika Backlund, ordförande i Hemsö Skärgårdsförening, efter färjestoppet. Foto: Eva Harström, SVT

Hemsöbor upprörda efter färjestoppet

Publicerad

I söndags var det stopp i färjetrafiken till Hemsön norr om Härnösand i flera timmar. Många av de boende på ön är oroliga för vad som skulle hända vid akut sjukdom eller en brand då de är avskurna från fastlandet.

Många upprörda Hemsöbor hörde av sig till SVT Västernorrland efter att färjan ställts in från tre på eftermiddagen till strax före åtta på kvällen. Den ordinarie linjefärjan var på årlig service, så när ersättningsfärjan fick problem med propellern ställdes turerna in.

– Det kan bli en brand, ett hjärtstopp eller vad som helst, att någon behöver akut vård, säger Monika Bäcklund, ordförande i Hemsö Skärgårdsförening.

Trafikverket informerar om trafikstörningar på sin hemsida och för pendlare finns det en SMS-tjänst som gör det möjligt att få information i mobilen.

– Det finns beredskap för blåljustransporter om behov skulle uppstå, säger Ingrid Jarnryd, kommunikationschef på Trafikverkets färjerederi.

Monika Bäcklund är kritisk till den beredskap som finns.

– Trafikverket säger att de kan ta sjöräddningen. De har inkallelsetid på 15 minuter plus att de sedan ska ta sig ut på Hemsön, alla bor inte vid vattnet, konstaterar hon.

Enligt henne finns det cirka 130 boende på ön och flera är oroliga efter färjestoppet.

– Det finns många äldre som har hemtjänst och är beroende av den. Vad händer med dem när färjan inte går? undrar en av de boende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer