Johan Martinsson, som är en av Henrik Fannkvists personliga assistenter, tycker att det är absurt att inte Henrik hör till en egen riskgrupp utan buntas ihop med 15 000 andra.

Henrik Fannkvist: ”Haveri att bunta ihop LSS som en riskgrupp”

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Fannkvist i Sundsvall väntar på vaccination mot covid som så många andra i Västernorrland. Han har levt isolerad det senaste året för att undvika att bli smittad. Men det är svårt eftersom han behöver personlig assistans dygnet runt.

Henrik tillhör de som har rätt till stöd enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Det är en grupp på 15 000 personer i Västernorrland, personer med varierande funktionsnedsättning och deras assistenter. Han är kritisk mot att personer med kognitiva funktionsnedsättningar som till exempel autism eller aspergers buntas ihop med personer med fysiska funktionsnedsättningar.

 – Det blir givetvis väldigt svårt för sjukvården när man får en prioriteringsgrupp på 15 000 personer som ska vaccineras efter samma mall, speciellt nu när vaccinationerna för LSS, åtminstone i Västernorrland ser ut att vara helt inställda, säger Henrik.

Coronaviruset i Västernorrland

Totalt haveri

I Västernorrland har regionen samlat alla med någon form av funktionsnedsättning under samma tak.

”Att någon som kan dö av en elak lunginflammation hamnar under samma paraply som en fysiskt frisk person som behöver lite hjälp med att städa sin lägenhet, för att de båda har LSS, är givetvis ett totalt haveri utan dess like.” Skriver Henrik i ett debattinlägg.

”Går inte att gruppera detaljerat”

  – Det går ju inte att gruppera hur detaljerat som helst och nu är det här en grupp som är definierad tillsammans så att säga i prioritetsordningen och då följer vi det, säger Hans Boman smittskyddsläkare på Region Västernorrland.

Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning för vaccination

Personer som är 18 år och äldre och som får insatser enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), bedöms vara en grupp med ökad risk att utsättas för smitta och där man inte helt kan utesluta en ökad risk för allvarlig covid-19. Detta gäller även personer som är 18 år och äldre och som har beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken (2010:110). Det kan finnas svårigheter för dessa personer att följa råden för att minska risken att utsättas för smitta, t.ex. bland annat med hänsyn till att det ofta förekommer fler nära kontakter med personal, personliga assistenter och övriga.

Den andra fasen innefattar följande riskgrupper:

  • Personer som är 65 år och äldre, varav de äldsta vaccineras först.
  • Personer som har genomgått en benmärgstransplantation, eller annan organtransplantation, och deras hushållskontakter.
  • Personer med dialysbehandling och deras hushållskontakter.
  • Personer som är 18 år eller äldre och som får insatser enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
  • Personer som är 18 år eller äldre och som har assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken. De äldsta erbjuds vaccination först.
  • Personal inom vård och omsorg (inklusive LSS), som arbetar nära de patienter och omsorgstagare som nämns i ovanstående punkter.

källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet