Hervor Sjödins livesända högläsning har fått över 7 000 visningar. Foto: Privat/ABF Västernorrland

Hervors livesända högläsning går viralt: ”Det är helt fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av dubbelhäftande mattejp på en blomkruka skapades ett provisoriskt stativ. Sollefteåbon Hervor Sjödin, 84 år, livesände sin högläsning för att undvika smittorisken av coronaviruset. -Vi är båda tekniska idioter men vi fick hjälp från en gemensam vän i Filipstad och det blev ju jättebra, säger Stina Näslund, initiativtagaren till högläsningen.

ABF Västernorrlands livesändning från Hervor Sjödins egna kök har under söndagen kommit upp i över 7 700 visningar och har setts av människor runt om i landet.

Hervor Sjödin från Sollefteå har fått i uppdrag av Arbetarnas bildningsförbund (ABF) i Västernorrland att presentera lokal litteratur från länet, under åtta måndagar i rad. En högläsning som i normala fall äger rum på Café Petter i Sollefteå, där en handfull människor oftast dyker upp.

– Jag var inte ett dugg nervös för jag har stått framför publik i många herrans år. Det roliga är ju att jag nu får chansen att berätta om dessa böcker för ett större sällskap än tidigare, säger Hervor Sjödin.

På grund av smittorisken valde ABF helt enkelt att i stället för att avboka högläsningen prova att sända den live. Och det blev en succé. Kommentarer som ”Så bra läst” och ”Utmärkt idé med livesändning” flödade in i kommentarsfältet.

”Motverka ofrivillig ensamhet bland äldre”

Initiativet togs av Stina Näslund, som tack vare ett bidrag kan finansiera det hela. Före jul utlyste nämligen Socialstyrelsen medel för att äldre människor skulle kunna träffas mer för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre. Något som Stina Näslund nappade på.

– Sen kom coronaviruset och helt plötsligt så skulle äldre hålla sig hemma, det blev ju lite absurt. Men Socialstyrelsen tyckte att det var en jättebra idé att använda pengarna på det här sättet i stället, säger Stina Näslund.

I brist på ett stativ till mobilen använde de sig av dubbelhäftande mattejp som de satte på en blomkruka och fäste sedan mobilen på den. Nu har de valt att investerat i ett stativ som kommer att användas i fortsättningen.

– Hade de inte varit för pengarna därifrån så hade vi inte haft en chans att kunna göra det här, säger Stina Näslund.

Under fredagen sände även ABF Västernorrland live när en musiklärare i Kramfors, Klas Norberg, höll allsång. Även den har nått över 6 000 visningar.

Är du orolig för coronaviruset?

– Det är ingen mening att vara orolig, det blir bara jobbigare. Jag är mest orolig för vår samlade ekonomi i hela samhället. Framförallt när det gäller kulturarbetare och idrotten som inte ens får några publikintäkter nu. Det är katastrof, säger Hervor Sjödin.

Se klippet och ta del av 84-årige Hervors högläsning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.