Hjördis Schymberg död

Publicerad

Hovsångerskan Hjördis Schymberg som under fyrtiooch femtiotalet var en Sveriges mest uppmärksammade operasångerskor har avlidit 99 år gammal.

Hjördis Gunborg Schymberg, föddes den 24 april 1909 på Alnö utanför Sundsvall. I början av sin karriär turnerade Hjördis i barnorkestrar, spelade piano på stumfilmsbiografer och sjöng på små scener i hela Norrland.

Efter operaskola i Stockholm och studier i Milano debuterade Hjördis i en matinéföreställning som Bertha i den komiska operan Nürnbergerdockan 1934. Sedan följde en lång karriär vid operan. I tjugofem år, fram till sin pensionering, var Hjördis Schymberg Kungliga Operans ledande lyriska sopran och koloratursopran. Hon fortsatte sjunga många år efter sin pensionering, först vid 82 års ålder drog hon sig tillbaka från scenen med en konsert vid Musikaliska Akademien 1991.

Hjördis Schymberg stod på alla skandinaviska scener och gästspelade på både Metropolitan i New York och Covent Garden i London.

År 1997 beslöt Hjördis Schymberg att donera sitt barndomshem på Alnö till Stiftelsen Schymbergsgården. Det var Hjördis Schymbergs uttalade önskan att gården åter skulle fyllas med kulturellt liv, till gagn för unga musiker, sångare och konstnärer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer