Turisterna viktiga för Höga kustens bofasta

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler turister hittar till Höga kusten – till glädje för de som bor där, tycks det. De allra flesta är positiva till turismen, enligt en färsk undersökning.

Nästan 350 000 gästnätter kan det kommunala bolaget Höga Kusten Destinationsutveckling stoltsera med i år. Det är en ökning jämfört med i fjol vilket möjliggjordes tack vare bolagets strategiska arbete, skriver Kramfors kommun på sin hemsida.

Där kan man också läsa att cirka 10 000 besökare i Höga kusten har fått hjälp vid turistcentret vid Högakustenbron under årets säsong.

Tror på tillväxt

Det blir ganska många människor, men de bofasta i Höga kusten har ingenting emot gästerna. Enligt en undersökning som bolaget gjort i år är 97 procent positiva till turismen.

– Undersökningen visar att det finns en framtidstro kopplad till turismen i Höga Kusten, säger Maarja Edman vid Höga Kusten Destinationsutveckling.

Många av de 600 som intervjuats, tror att turismen bidrar till bättre infrastruktur och tillväxt på orten.

Bolaget arbetar för att utveckla turistnäringen i Höga kusten.

Det ägs av kommunerna Örnsköldsvik, Kramfors, Sollefteå och Härnösand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.