Det var normalstort intresse för högskoleprovet i Sundsvall Foto: Fredrik Israelsson

Högskoleprov även för dyslektiker

Uppdaterad
Publicerad

Idag skrevs höstens omgång av högskoleprovet runt om i landet och även i Västernorrland och i Sundsvall fanns möjlighet för dyslektiker att göra provet. Men då krävs läkarintyg.

Intresset var normalstort när Mittuniversitetet i Sundsvall arrangerade höstens omgång av högskoleprovet, 422 personer var anmälda och övervägande delen var ungdomar. Tim Nedegård skriver för första gången och i lunchpausen var han nöjd.

– Jag tycker att det har gått ganska bra, vi har gjort två mattedelar och en svenska och engelskadel, berättar han.

Kujtesa Rexhaj har inga speciella planer med att göra provet, hon skriver för andra gången.

– Det känns faktisk bra, säger hon, men medger att det också är svårt:

– Ja, vissa delar är svåra.

Högskoleprov för dyslektiker

I Sundsvall och på vissa andra utvalda orter finns sedan några år en möjlighet för dyslektiker, människor med läs och skrivsvårigheter, att göra högskoleprovet och upplägget skiljer sig något ifrån det allmänna provet.

– De har lite längre tid på sig än vanliga deltagare och får oftast skriva i lite mindre grupper för att få ned det här med stressen och känna att de har god tid på sig, förklarar Anette Kompa-Lidén som är regionansvarig för högskoleprovet.

I år var det sex personer i dyslektikergruppen i Sundsvall och precis som för synskadade krävs läkarintyg och ett godkännande även för dyslektikerna.

– Vi granskar de intygen och sedan får de ett beslut om de får skriva så, eller om de måste göra det ordinarie provet för att de inte uppfyller kraven, säger Anette Kompa Lidén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.