Pirjo Holmström har börjat sy och laga saker mycket mer under sitt köpfria år. Foto: Malin Ottander

”Vissa prylar är jobbiga att vara utan”

Uppdaterad
Publicerad

Konsumtion är en stor miljöbov och för att nå Sveriges miljömål måste dess miljöpåverkan minska, enligt Naturvårdsverket. Pirjo Holmström (MP), författare och fritidspolitiker i Sundsvall, har tagit det ett steg längre. Under 2016 har hon haft ett köpfritt år.

– Jag gör det för miljöns skull, det är den enda anledningen, säger hon.

Nu är det bara en månad kvar av Pirjo Holmströms köpfria år. Hon har satt upp regler för sig själv och det enda hon tillåtit sig att köpa är mat och hygienartiklar.

– Det har varit svårt och lite stressigt att inte kunna köpa saker när man känner att man behöver det.

Laga och låna

Under året har de flesta av hennes glödlampor gått sönder, bilen har hon skickat till skroten och att göra kaffe på morgonen är ingen lätt historia.

– Vissa prylar är jobbiga att vara utan, men annars har jag klarat mig bra. Det går ju alltid att låna saker av kompisar och försöka laga det man har, säger hon.

Under de senaste 20 åren har de konsumtionsbaserade utsläppen i Sverige minskat med 30 procent. Däremot har andelen utsläpp som sker i andra länder, som orsakas av vår svenska konsumtion, ökat med 50 procent under samma tid. Detta enligt Naturvårdsverket.

Ökade utsläpp globalt

En del av lösningen för att minska de konsumtionsbaserade utsläppen och på så sätt nå Sveriges miljömål är att återanvända och laga saker. Något som regeringen vill ska bli billigare.

– Vi behöver lära oss att återgå till det som var tidigare, laga saker och återanvända dem. Du behöver inte köpa plastpåsar till exempel, det går att återanvända – tvätta och diska dom bara. Jag har inte behövt köpa plastpåsar på 10 år, säger Pirjo Holmström.

Trasiga skor

Vissa saker är svåra att laga på egen hand och Pirjo Holmström erkänner att det finns en del saker hon saknar och verkligen ser fram emot att få köpa när det köpfria året är slut.

– Det är inte så kul att gå i trasiga skor som luktar gammal fotsvett. Det är en utmaning bara det. Jag ser verkligen fram emot att köpa nya skor, säger hon.

Pirjo Holmström skriver en ner sina upplevelser och insikter under året som gått. De kommer hon sedan ge ut i en bok i början på 2017.

– Den kommer gå att få tag på online, helt gratis. Jag menar, jag vill ju inte bidra till någon köphets ...

1. Vi importerar mindre från länder med hög utsläppsintensitet.

2. Utsläppsintensiteten har minskat i länder som från början haft hög intensitet.

3. Utsläppsintensiteten i Sverige har minskat.

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer