Hon såg till att langaren dömdes

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags dömdes den 51-årige Härnösandsbo, som sålt knarktabletter och hänsynslöst utnyttjat unga missbrukare, till fyra och ett halvt års fängelse. En av tjejerna som fått betala med sex, såg också till att mannen åkte fast.

Hon vill vara anonym för sin egen säkerhet, så vi kallar henne Maria. Hon tycker det är skönt att tingsrättsförhandlingarna är över.

– Jag är så stolt över alla tjejer som har klarat av att gå upp dit och berätta sin historia framför honom. Jag vet att alla vi var jättenervösa innan. Jag är verkligen stolt över dem, det var otroligt viktigt det här, säger hon.

Bytte knark mot sex

Måste erkänna

Tack vare att Maria och fyra andra tjejer till slut vågade berätta kunde den 51-årige Härnösandsbon fällas för grovt narkotikabrott och sexuellt utnyttjande i tingsrätten. Men det innebar också att de måste erkänna att de själva köpt och i Marias fall även sålt droger.

– Jag minns att jag sa det till polisen från början att så länge det värsta som kan hända mig är att jag får sitta några månader i fängelse, så är det värt det för mig, bara han kommer bort, berättar hon.

Stod inte ut

Maria klarade inte längre av att se sina vänner och andra tjejer bli beroende av 51-åringens starka tabletter och utnyttjas sexuellt.

– Jag kände någonting måste göras. Jag tänker på min före detta pojkväns dotter, hon är i 16-17 års åldern nu, jag tänker så här... Jamen nästa då, nästa. För han kunde bara stanna bilen och be mig gå fram till vilken tjej på stan som helst och fråga vad hon ville ha bara för att få fast henne i ett missbruk så att han sedan kunde ha sex med henne, säger Maria.

Inte över än

Även om 51-åringen sitter fängslad några år, tror Maria inte att det här är över.

– Nej, det känns inte som att lagarna kan verkligen sätta dit honom, så att han håller sig borta och inte kan komma tillbaka och skada fler, så som han har gjort. Sen tycker jag att ett fängelsestraff ändrar inte honom utan han är sjuk, han behöver behandling, menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bytte knark mot sex

Mer i ämnet