Räven fick vid ett tillfälle med sig Semlans hela stjärtparti. Foto: Illustration Nicklas Larsson

Hönan med nio liv

Uppdaterad
Publicerad

Man har hört talas om katter, hundar och till och med att hästar besöker äldreboenden. Hönor däremot är lite mer sällsynta.

Men på Solhagas äldreboende i Sundsvall får de då och då besök av en praktfull höna vid namn Semlan.

Semlan är inte vilken tamhöna som helst. När hon var nykläckt trillade hon i en vattenskål och Kicki Pettersson som är hennes ägare trodde att hon hade drunknat.

Kicki hämtade en lovikkavante, bar henne till huset och stoppade in henne i ugnen, inte för att grillas utan bara värmas lite. Efter en stund kvicknade Semlan till och faran var över. Efter det har det hon svalt några olämpliga föremål och överlevt två rävattacker.

Hönan sitter i knät på de äldre och efter ett tag brukar hon somna till. Foto: SVT Ylva Holmgren

Uppskattad besökare

Nu på ålderns höst får Semlan följa med sin ägare för besök på äldreboendet Solgården i Haga. Hönan är en gäst som uppskattas av flera avdelningar.

 – Tanter och farbröder kommer till avdelningen när de får höra att hon är här. De klappar henne och minnen väcks till liv från en tid då de själva hade höns eller andra djur, säger Kicki Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.