22 år efter invigningen – ett sprucket, gistet monument som för i akut behov av en renovering som kan kosta 10 miljoner kronor.

Förening startar insamling för miljonrenoveringen av Y:et

Uppdaterad
Publicerad

Tio miljoner – det skulle en renovering av Y:et kosta. Men vem som ska betala har hittills varit en olöst fråga.

Nu lanseras förslaget om en insamling i länet – kombinerat med en stor sponsor.

Den gör sig numera bäst på avstånd, konstnären Bengt Lindströms 30 meter höga gåva till Timrå kommun, invigt 1995. Nu ett gistet, sprucket och slitet landmärke i ett ganska sorgligt tillstånd. 22 år utan underhåll har starkt blekt ner färgsymfonin.

Man har funnit för gott att ställa upp en ring av säkerhetsstaket runt Y:et för att förhindra att besökare får bitar av konstverket i huvudet. Inne i själva monumentet sprider sig möglet i de lokaler som en gång rymde en turistbyrå.

Bengt Lindström

Kostnaden för att reparera monumentet har beräknats till 10 miljoner kronor.

Vill inte ha gåvan

Eva Lindstrand (S), kommunalråd i Timrå har varit tydlig i frågan.

”Inga skattepengar till Y:et” har hon meddelat upprepade gånger under åren. 

Hon har frankt förklarat att kommunen inte vill behålla gåvan, bäst vore om någon bara köpte eländet. Hela konstruktionen är dessutom felbyggd, har hon återkommande påtalat. 

Tiomiljonersproblem

Genom åren har en rad olika åtgärder diskuterats och prövats. En privat intressent har under rad år funnits, Niklas Nyberg, känd fastighetsägare från Örnsköldsvik. Nybergs tanke var att köpa för att kunna använda konstverket kommersiellt, i logotyper och annat.

Svaret från de som sagt sig äga upphovsrätten, främst Bengt Lindströms andra fru Michelle Lindström, har varit blankt nej. En kommersialisering av verket Kommer inte på fråga, har beskedet varit.

Upphovsrätten svårknäckt nöt

Men det har å andra sidan inte varit helt glasklart vem som egentligen haft denna konstnärliga upphovsrätt.

Den senaste uppgiften gör nu gällande att upphovsrätten innehas av Curt Aspelin, gallerist och mångårig vän till Lindström.

Han har, bland mycket annat, företrätt syskonen Alexandre och Marianna Lindström, Bengt Lindströms vuxna barn, i de rättsliga striderna kring arvet efter fadern. 

Han meddelande för en kort tid sedan att han syskonen Lindström överlät upphovsrätten till honom för redan för fem år sedan, en överlåtelse han har dokument som stärker.

Beredda att skjuta till skattepengar

Aspelin är den som nu dragit igång projektet med en insamling i syfte att rädda Y:et och den som nu jagar en huvudsponsor för renoveringen.

Lokalt är det intresseföreningen ”Y:ets framtid” som ska vara navet i det här arbetet.

Uppgiften om det senaste i den krångliga upphovsrättsfrågan förvånar uppriktigt kommunalrådet Ewa Lindstrand, (S). Men hon säger att hon nu väljer att tro på Aspelins uppgifter.

”Han har visat papper som styrker det”, säger hon.

Samtidigt tycker hon att idén med en insamling och en större sponsor är bra. Så bra att hon rentav nu kan tänka sig att skjuta till lite skattepengar till Y:et.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bengt Lindström

Mer i ämnet