Hörlurar en olycksrisk

Uppdaterad
Publicerad

Personer som har hörlurar på sig i trafiken löper större risk att bli påkörda. Musik i lurarna distraherar och stör trafikantens uppmärksamhet. Trots det finns det inga trafikregler kring hörlurar.

En amerikansk studie från University of Maryland visar att olyckorna bland fotgängare med hörlurar tredubblats. I centrala Sundsvall träffar vi flera motionärer med hörlurar. De är medvetna om riskerna.

-  Ja, det tror ja. Men jag brukar ta av mig hörlurarna eller stänga av musiken när jag ska över vägar, säger Sara Olsson som är ute och joggar på Norrmalm i Sundsvall.

-  Jag tror inte att det går att hålla samma fokus på omgivningen, säger Anna Kebo som pratar i telefon med handsfreelurar medan hon är ute och går.

På Trafikverket känner man inte till några svenska studier kring just hörlurar i trafiken. Men under de senaste åren finns det flera fall runt om i landet där olyckor tros ha berott på att offren hade lurar och inte hörde annalkande fordon. Men några planer på förbud finns inte.

Mittnytt: Tycker du att man ska ha hörlurar på sig när man är ute i trafiken?

– Nej, det tycker jag kanske inte. Men samtidigt handlar det ju om hur mycket trafik det är. Här måste man bedöma själv hur man tycker att det fungerar, säger Gabriella Gulliksson på Trafikverket i Härnösand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.