Den planerade fyrverkerishowen på nyårsafton i Örnsköldsvik fick tillstånd av polisen, men ställs in på grund av hot mot arrangörerna. Foto: Gorm Kallestad/TT

Hot stoppar fyrverkerishow i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Flera lokala aktörer planerade ett stort fyrverkeri i hamnen i Örnsköldsvik vid tolvslaget på nyårsafton. Men nu ställs showen in på grund av hot mot arrangörerna.

Beskedet kommer från företagaren och huvudarrangören Jörgen Schulze.

”Eventet har upprört många och med den hotbild som nu uppstått gentemot eventets medarrangörer väljer vi att ställa in”, uppger han till Örnsköldsviks Allehanda.

Vilken typ av hot det rör sig om är ännu oklart.

Showen har kritiserats

Fyrverkerishowen har fått kritik från bland annat Djurskyddet Örnsköldsvik. I ett facebookinlägg på måndagen den 26 december, som delats över 450 gånger, skriver styrelsen:

”För djuren, miljön och våra medmänniskors skull så anser vi detta vara ett totalt vansinne och vi kräver att berörda parter tänker om!”

Men Djurskyddet är tydliga med att de tar avstånd från hot eller hat som uppges ha riktats mot arrangörerna.

– Vi står absolut inte bakom något hot eller hat, säger Karoline Bergström, ordförande i Djurskyddet Örnsköldsvik.

Arrangör bemöter kritiken

En av arrangörerna, Cesam Örnsköldsvik, besvarar kritiken i en kommentar till inlägget.

”Ett av Cesams uppdrag är att stötta aktiviteter och arrangemang i staden. Vi har dock inte satsat egna medel på detta. Vi förstår att fyrverkerier upprör många men då det ändå kommer att förekomma, tror vi på att ett gemensamt firande i kontrollerad form är att föredra.”

SVT söker huvudarrangören för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.