Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör narkotikaförebyggaren Robert Gatugård berätta om hur narkotikaanvändningen ser ut i Sundsvall. Foto: TT Bild

I Sundsvall knarkas det för en miljon i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Varje år lägger Sundsvallsbor 52 miljoner kronor på knark enligt de mätningar som görs av avloppsvattnet.

– Räknar man ut ett marknadsvärde på den narkotika som används i Sundsvall så har vi fått en summa på en miljon i veckan, säger Robert Gatugård som jobbar på kommunen som samordnare för narkotikaförebyggande arbete.

Kokain har under 2023 fått ett starkt fäste i flera kommuner och en ökning kan ses över tid, enligt länsstyrelsens provtagningar. Höga kokainvärden i avloppsvattnet i Sundsvall som tidigare bara uppmätts på helger förekommer nu även på vardagar.

Resultat av mätningar i Sundsvall för kokain som är de blå staplarna. De orangea staplarna bensoylekgonin är den nedbrytningsprodukt när kokain bryts ner i levern för att senare hamna i urinen. Foto: Grafik från Länsstyrelsen Västernorrland

Drogerna ökar i avloppsproverna

Rester av drogerna utsöndras med urin och transporteras till reningsverken. Sundsvall tar prover från fyra olika reningsverk, Matfors, Essvik, Fillanverket och Tivoliverket. Genom det så täcker man in 83 procent av befolkningen.

 – Kokainet är ett tydligt festpreparat, det ökar kring jul och under sommaren, säger Robert Gatugård

I klippet ovan berättar Robert Gatugård syftet med mätningarna.

Andelen kommuninvånare som är anslutna till reningsverken

Andel anslutna invånare i oktober 2020. Sammantaget var knappt 162 000 personer, vilket motsvarar 66 procent av länets befolkning, anslutna till något av de tolv verk som redovisas.

  • Ånge 29,9 procent
  • Timrå 59,8 procent
  • Sundsvall 83,1 procent
  • Härnösand 82,2 procent
  • Kramfors 38,0 procent
  • Sollefteå 44,1 procent
  • Örnsköldsvik 53,6 procent

Källa: Länsstyrelsen Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.