Ikea kapat på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Ett bluffkonto på Facebook utger sig för att representera IKEA i Sundsvall.

En Facebooksida med rubriken ”IKEA Sundsvall” har på senare tid ”gillats” av över tusen personer. Sidan bär Ikea:s officiella logo, bilder och flera av inläggen kommer också från Ikea.

Men sidan innehåller också erbjudanden om olika ”tävlingar”, dessa står inte möbeljätten bakom. Istället rör det sig troligen om ett bedrägeriförsök. Dessa inlägg har spridits av flera tusen personer.

Bedrägeriupplägget går ut på att användaren lockas med ett presentkort om man registrerar sig. Men det som händer är att man ingår ett avtal om medlemskap med en månatlig kostnad. Detta kan kosta närmare 500 kronor i månaden.

På den riktiga Facebooksidan informerar Ikea om ”fejk-kontot: ”Hej alla följare! Vi har upptäkt ett fejk-konto som uppger sig att vara IKEA Sundsvall, där div bilder och inlägg ligger uppe som är tagna från vår sida. IKEA har inte utlyst någon tävling som den sidan påstår. Vi är ledsna om det skapar förvirring.” skriver man.

Enligt expressen.se har även Ikea i Malmö drabbats.

– Vi ser allvarligt på det och därför undersöker vi nu om och hur vi kan vidta åtgärder, säger Emil Eriksson, presskontakt hos Ikea till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.