Foto: SVT, Tomas Oneborg / SvD

Infektionskliniken i Sundsvall bäst på HIV-vård

Uppdaterad
Publicerad

I en nationell jämförelse med alla landets HIV- kliniker framkommer att Sundsvalls infektionsklinik är bäst i landet på att ta hand om HIV-patienter. Det man tittat på är andelen patienter med omätbara virusnivåer i blodet och där redovisar Sundsvall de bästa siffrorna.

Det är det nationella kvalitetsregistret InfCare HIV som mäter andelen behandlade patienter som har omätbara virusnivåer i blodet. Vid kliniken i Sundsvall är andelen 99,4 procent. Klinikerna i landet varierar mellan 85,7 och 99,4.

– Vi har alltid legat högt, men det känns extra roligt att vi trots två mycket jobbiga år för oss med tanke på pandemin, ändå har tagit väl hand om våra kroniska patienter och faktiskt är bäst i Sverige, säger Örjan Andersson, överläkare vid infektionskliniken vid sjukhuset i Sundsvall.

Viktigt för livslängden

Virusnivån i blod är direkt kopplad till risken att bli sjuk av sin HIV-infektion och är också direkt kopplad till smittsamhet. Ju högre virusnivåer desto större risk för försämrat immunförsvar och större risk för att smitta andra, skriver regionen på sin hemsida.

– Med omätbara virusnivåer påverkas inte ditt immunförsvar och du har en förväntad livslängd som alla andra. Du är inte heller smittsam vilket gör att många förhållningsregler kan tas bort vilket av patienterna upplevs som väldigt viktigt, säger Örjan Andersson i pressmeddelandet.

Åttonde största i landet

Sundsvalls HIV-klinik är den åttonde största HIV-kliniken i Sverige sett till antalet patienter. Det finns totalt 29 kliniker i Sverige som behandlar HIV-patienter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer