Inga kontanter på Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

TIMRÅ Bankerna tjänar mer och tjänsterna blir färre. Så brukar det ju heta, och i Timrå är PRO på krigsstigen nu. Swedbank slutar med kontanthanteringen.

Det blir allt färre bankkontor ute i landet. Nordea har stängt tre kontor i nyligen i Västernorrland: Kvissleby, Ånge och Timrå.

Nu drar Swedbank i Timrå in kontanthanteringen. Enligt Swedbank kostar kontanthanteringen samhället 11 miljarder kronor årligen.

Det är samtidigt ett hot mot dom anställda.

Mer rådgivning

Dom stora fördelarna för oss och för kunden är att vi kommer få mer tid över för att träffa våra kunder och ha ekonomisk rådgivning i små och stora ekonomiska frågor säger Anna Karin Nordin tf bankchef Swedbank Timrå.

Men det här med rådgivning är överskattat för PRO:

– Börjar man komma upp i min ålder och mer än det så vet jag inte vad man behöver för rådgivning på banken. Jag tänker inte köpa något hus eller bil säger Bengt Axelsson ordförande i PRO Timrå.

”Helt sjukt”

Bankerna räknar faktiskt med att bara fyra fem procent av kunderna vill ha kontanter. Den som behöver snabba cash får istället ta det på kortet på ICA eller Coop:

– Det är ju sjukt! Jag inte mina pengar på vare sig på Konsum eller ICA. Jag har dem på den bank som nu stänger mig ute säger Bengt Axelsson

Samtidigt är det ju ingen ny grej det här med kort. 1967 installerades den första uttagsautomaten i Sverige. Tio år senare kom Minuten.

– Men vi har fortfarande ett antal generationer kvar som hänger kvar i det gamla systemet, och vem ska hjälpa dom säger Bengt Axelsson.

Onsdagskvällens avsnitt av ”Sverkers stora strid” tar också upp bankerna som tjänar stora pengar på dyra räntor och höga avgifter och i slutändan låter bankkunderna betala priset. SVT1 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.