Ingen beredskap för olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Det finns idag ingen färdig beredskapsplan för en dammolycka längs våra större älvar i Västernorrlands och Jämtlands län. Trots att det finns ett 40-tal större kraftverk. Inte heller finns det något specifikt varningssystem för allmänheten, om katastrofen är framme.

Frågan har aktualiserats i samband med ombyggnationen av Bergeforsens kraftverk. Där har Vattenfall medgett att man haft problem vid bygget av en fångdamm.

Om en större damm längs Indalsälven skulle brista, som den i Bergeforsen, skulle konsekvenserna bli förödande. Människor, hus och vägar skulle dras med. Men någon färdig krisplan finns inte hos Länsstyrelsen i Jämtland som är ansvarig beredskapsmyndighet.

Dammbygget i Bergeforsen

– Vi är ju i uppstartsskedet för att skaffa oss beredskap för dammbrott, just nu är det inte mer än vad räddningstjänstens vanliga beredskap är. Vi har inte planerat det färdig, vi är på gång att starta det här, säger Björn Olofsson, samordnare för naturolyckor Länsstyrelsen i Jämtland.

Dammbrott en katastrof

Värstascenariot vid ett dammbrott i Bergeforsen skulle skapa en flodvåg som lägger hela Midlanda under vatten, E4:an och naturligtvis hus i närheten.

Om vilken stor damm som helst längs Indalsälven, Ångermanälven eller Ljungan skulle brista skulle det vara katastrofläge.

– Det blir risk för människoliv helt enkelt, sen för samhället skulle det skära av kommunikationer, järnvägar och vägar och telekommunikation och elnät och så vidare, säger Björn Olofsson.

Inget larmsystem

Det kan tyckas märkligt att en verksamhet som funnits så länge fortfarande saknar färdig beredskapsplan. Något särskilt varningssystem för just dammolyckor finns inte heller än, förutom det vanliga: Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA). Bara längs Ljungan skulle 1 100 byggnader behöva utrustas med ett varningssystem. I Indalsälven rör det sig om betydligt fler. Men en lösning är på gång.

– Det skulle kunna vara liknade det som används vid kärnkraftverken där man inomhus har varnare för de som bor i riskområdet, säger Björn Olofsson på Länsstyrelsen.

Mittnytt: Varför är det viktigt att ha ett varningssystem?

– För att rädda människoliv, säger han.

Risk bör tas på allvar

En stötesten är vem som ska betala för varningssystemet. Risken för en olycka bedömer han som extremt liten, men den finns där och bör tas på allvar, säger han också.

Och en krisplan är på gång för att kunna möta olyckan, om den är framme. Björn Olofsson säger att man fått ett underlag för att samordna planeringen vid dammbrott i Indalsälven.

Kraftbolagen, länsstyrelserna och kommunerna ska träffas i slutet av september.

– Vi måste vara förberedda men jag har svårt att se att vi är i närheten av det. Det är att jämföra kanske med en kärnolycka om en stor kraftverksdamm brister och hur förberedd är man på det? avslutar Björn Olofsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dammbygget i Bergeforsen

Mer i ämnet