Sociala medier bakom fotoförbud på lucia

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsviks kommun har infört ett förbud mot fotografering av förskolebarnens luciatåg i år.

Luciatågen är en av de mest fotograferade högtiderna i skolan. Föräldrar och släktingar trängs i skolmatsalar och aulor för att dokumentera Lucior, tärnor och tomtar till familjealbumen. Men i år är det slut med det. I alla fall under själva luciatåget. Innan och efter får man fotografera sina egna barn.

Mittnytt har kontaktat alla kommuner i Västernorrland och Jämtland. Det är bara i Örnsköldsviks kommun ett generellt fotoförbud tagits av ansvarig verksamhet. I övriga kommuner är det i princip fritt fram att fotografera. Däremot har personalgrupper i Bräcke lyft frågan sedan det blev känt att Örnsköldsvik infört fotoförbud.

Fotoförbud på lucia

I Ragunda har Lucia och andra högtider diskuterats på föräldramöten och här får föräldrar bara publicera bilder på sina egna barn på sociala medier. Krokomföräldrarna får heller inte publicera bilder av andra barn än sina på sociala medier. I Östersunds kommun beslutar ansvarig rektor eller förskolechef om fotografering är tillåten.

I Västernorrland finns inga förbud överhuvudtaget förutom det i Örnsköldsvik men i Sollefteå har förskoleverksamheten planer på att utforma en ny policy kring fotografering där det är möjligt att bilder på bar publiceras på sociala medier.

– Det är inte själva fotograferingen som är problemet. Men nu hamnar inte fotografierna i fotoalbum längre. Nu lägger man upp bilder på Facebook och andra sociala medier och det är bakgrunden till fotoförbudet. Vi känner att vi inte kan ta ansvar för vad som händer med bilderna. Vi har barn med skyddad identitet i vår verksamhet och vi har upplevt att det kan bli väldigt fel.

Tidigare vädjade förskolepersonal till föräldrar att inte lägga ut bilder på nätet men enligt Lena Gidlund har inte det fungerat. Och det är just ett sådant fall som ligger bakom det nyinförda fotoförbudet.

– Vi har varit med om mindre lyckade publiceringar på nätet och vi samarbetar ju med polisen när det gäller barn med skyddad identitet där vi får väldigt tydliga direktiv. Vi känner oss trygga i vårt beslut och för mig är det alltid viktigt att känna att jag står på barnens sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotoförbud på lucia

Mer i ämnet