Ännu har ingen mårdhund registrerats i någon av åtelkamerorna som satts upp.

Ingen mårdhund i sikte ännu

Uppdaterad
Publicerad

Under juli uppgav flera personer att de sett mårdhund i Höga kustenområdet. Åtelkameror riggades men har bara visat grävling och räv.

Trots att ingen mårdhund finns med i det insamlade materialet fortsätter bevakningen med åtelkameror. En privatperson som skickat in en bild som misstänktes kunna vara mårdhund visade sig vara en räv som rymt från en farm. Enligt Ulrika Jakobsson, administratör inom Mårdhundsprojektet, går det ändå inte att utesluta att det verkligen finns mårdhund i Höga kusten.

– Vi har fått bilder på räv och grävling men är fortfarande intresserade av att iakttagelser rapporteras in till oss. Nu har småviltsjakten dragit igång och snart också älgjakten så vi hoppas att de som är ute i skogen håller ögonen öppna.

Inga spår

Förutom att åtelkameror använts i jakten på mårdhund har tassavtryck sökts inom området men inte heller det har gett något resultat. Mårdhunden har invandrat från Asien via Finland och finns med på EUs lista över invasiva främmande arter i Europa. Målet är att förhindra spridningen och utrota Mårdhunden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.