Nationalekonomen Kjell A Nordström om den svenska landbygden: ”...tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit”

”Ingen shopping, ingen underhållning, bara träd”

Uppdaterad
Publicerad

Han är känd för sina provocerande uttalanden och märgfulla one-liners, nationalekonomen och författaren Kjell A Nordström. Nu har han sågat den svenska lands- och glesbygden på ett sätt som lär skapa eko i debatten.

”Skräpytor – utan ekonomisk aktivitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd”

Kjell A Nordström, ekonom vid Handelshögskolan i Stockholm är inte vem som helst i den svenska debatten.

Hans böcker har nått internationell spridning, och senast samarbetade han med moderaternas förre spin-doctor Per Schlingmann med boken ”Urban Express”.

Inflytelserik ekonom

Förra året utnämndes han till en av de främsta inom svensk management och nu berättar tidningen Veckans Affärer om Nordströms profetior i samband evenemanget Nordic Business Forum Sweden.

Han spår en snabb utveckling för stadsbildningarna och menar att Stockholm  kommer att ha 5 miljoner invånare redan 2050.

”Ni föddes in i en värld med 200 nationer, och ni kommer att dö i en värld av 600 superstäder som står för nästan all ekonomisk aktivitet”, var hans budskap till besökarna på mässan.

Dessa städer kommer att stå för 80 procent av världens befolkning, och upp till 95 procent av BNP. Allt inom bara 30 år, enligt Nordström.

Kolsvart framtid för lands- och glesbygd

Samtidigt är hans prognos för stora delar av lands- och glesbygden dyster, för att inte säga nattsvart.

Stora delar av landet betecknar Kjell A Nordström som ”skräpytor” – där man möjligen kan stöta på några fyllon, ett gäng knäppgökar och några barn – i övrigt bara massa träd.

Alla andra, menar nationalekonomen Nordström, har stuckit därifrån.

”Jag säger inte att det är bra. Men jag säger inte att det är dåligt heller. Det enda jag säger är: vänj er vid detta”,  menar Nordström enligt Veckans Affärer.

Den digitala revolutionen är lång mer kraftfull än förra seklets industriella revolution, menar Nordström.

”Skräphögen har blivit ännu större”

”Kapitalismen är en maskin, som gör en sak: sållar de ineffektiva från de ineffektiva. Och digitaliseringen har gjort att maskinen blivit extremt snabb på att sortera bort de ineffektiva företagen. Skräphögen har nu blivit mycket större än förr.”

Men samtidigt som storstadsregionerna bara växer, väntar ekonomisk ödeläggelse för för stora delar av Sverige, slår ”Funky Business”-författaren fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.