Hunden, som attackerade, är enligt polisen en Amstaff, eller American Staffordshire terrier som rasen egentligen heter. Hunden är två år gammal och enligt polisen saknar den stamtavla. Rasen beskrivs av Svenska Kennelklubben som en ”social och trevlig familjehund”. Och det är inte hundrasen som är problemet menar man där.
”Oprovocerat och konstigt”
- I det här läget ser jag inte att det är rasen jag skulle vilja anmärka på. Det är hundägarens brist på omdöme kanske att det gick som det gick. Det kan hända vilken ras som helst, vi ser det som hund och ingenting annat. Det här var oprovocerat och låter väldigt, väldigt konstigt. Det är en individuell händelse. Det här är inte typiskt den rasen säger Hans Rosenberg, presstalesman på Svenska Kennelklubben.
Oacceptabelt beteende
Och Eva-Maria Karlsson som är klinikchef på Djursjukhuset i Sundsvall har bara goda erfarenheter av rasen och flera års erfarenhet av att behandla Amstaff-hundar, som ofta lidar av hudproblem, berättar hon.
– Det är en väldigt social och positiv hundras. Jag har aldrig behövt sätta munkorg på någon av dem, det har jag fått göra på många andra raser. Det måste vara något fel på individen, det är helt oacceptabelt beteende, säger hon om det som hände i Härnösand.
Förbjuden i Danmark
Samtidigt har rasen en historia som kamphund. Och den är förbjuden i flera länder, bland annat Danmark. I andra länder finns krav på munkorg på allmänna platser. Och Kennelklubben skriver också på sin hemsida att hunden kräver fast och konsekvent uppfostran. Men man anser ändå att fokus på rasen är fel. Beslutet om förbud i andra länder ser Kennelklubben som populistiskt.
– Att ha kollektiva bestraffningar tycker vi är helt och hållet fel. Vi tycker att det är respektive hundägare och respektive hund som ska bestraffas. Vi måste som hundägare ta ansvar över att skaffa oss en rätt hund som passar för mig som individ, säger Hans Rosenberg.
”Populistiskt med förbud”
Han säger att man inte kommer åt problemet med förbud och att hundarna förekommer illegalt i de länder där förbud införts.
– Det är ett populistiskt beslut, fortfarande finns hundarna kvar. Det är ett enkelt sätt för allmänheten tror att man fört bort problemen, men så är det inte, säger Hans Rosenberg.