Foto: SVT

Intagen på rättspsyk fick olovliga permissioner

Uppdaterad
Publicerad

En patient på Rättspsyk i Sundsvall fick permissioner under ett års tid som inte var beviljade av förvaltningsrätten. Orsaken är enligt rättspsyk den mänskliga faktorn.

En patient på rättspsyk i Sundsvall hade haft permissioner under en längre tid och olika timmar under dagen. När ansökan om ny permission skulle göras till förvaltningsrätten så begicks misstaget att det inte gjordes någon ansökan och avdelningen meddelades inte om detta. Enligt Bengt Eriksson som är ställföreträdande verksamhetschef på rättspsyk handlar det om den mänskliga faktorn.

 – Sen är det så att våra rutiner kanske inte har varit helt solklara heller så vi jobbar med bägge delarna, säger Bengt Eriksson.

Allvarligt misstag

Det är Sundsvalls Tidning som gjort en genomgång av tre månaders avvikelserapporter vid Rättspsykiatriska regionkliniken (RPK) i Sundsvall. När SVT kontaktar rättspsyk säger Bengt Eriksson att avvikelserna är allvarliga.

– Vi ser allvarligt på det och vi har vidtagit åtgärder, så jag hoppas verkligen att det inte händer i framtiden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.