Den jagade bilen hamnade också i sjön

”Jag fick hjärnsläpp”

Uppdaterad
Publicerad

Polisbefälet friades från misstankar om tjänstefel. Idag skulle 25-åringen som orsakade biljakten stått inför rätta.

Den 25-årige mannen från Örnsköldsvik står åtalad för grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri. Han är också åtalad för ringa narkotikabrott.

SVT har pratat med mannen som inte haft någon förklaring till varför han inte stannade i poliskontrollen den 4 november förra året.

Polis död efter biljakt

– Jag fick hjärnsläpp, har han sagt till SVT.

Möter polisen i rätten

Biljakten där han försökte undkomma polisen kom att pågå i en timme i hastigheter upp till 190-200 kilometer i timmen. När den jagande polisbilen kraschade ner i en sjö omkom en ung kvinnlig polis. Hennes gravida kollega skadades svårt. Idag skulle de ha mötts i Ångermanlands tingsrätt men rättegången sköts upp till november.

Slog slint fullständigt

Av åtalet framgår att han misstänks ha varit påverkad av narkotika under färden. Han har erkänt grov vårdslöshet i trafik, drograttfylleri och narkotikabrott. I hans bostad hittade polisen två bitar hasch. Under kvällen innan jakten hade han varit med några kompisar på Åsberget och varit med och delat några jointar. Efteråt var han ”trött och less” och ville hem. När han såg poliskontrollen slog det slint fullständigt, berättar han i förhören.

Friades med tvekan

Det är emellertid inte bara 25-åringen i flyktbilen som utretts i det rättsliga efterspelet efter biljakten och dödsolyckan. I våras riktade åklagaren skarp kritik mot det vakthavande polisbefäl som ledde polisjakten från länskommunikationscentralen i Sundsvall. I en utförlig redogörelse konstaterade chefsåklagaren vid polisens interna utredningar att han med ”tvekan” friade polisbefälet från misstankar om grovt tjänstefel.

På punkt efter punkt kritiserade han polisbefälet på flera punkter och menade att jakten var riskfylld även för andra trafikanter och borde ha avbrutits från polisens sida.

Inga skäl att jaga

Framför allt menade han att polisinsatsen stred mot proportionalitetsprincipen; att det inte fanns skäl att iscensätta en timslång polisjakt bara för att någon inte stannat för polismans tecken. Vem som körde den flyende bilen, som var registrerad på en bilfirma, och att den personen tidigare varit inblandad i narkotikabrottslighet var en ren gissning från polisens sida under jaktens gång. 25-åringens identitet blev känd först efter olyckan.

Förmildrande omständigheter

Polisbefälet kritiserades också för att ha varit passiv i kontakterna med de patruller som deltog i jakten, men Håkan Roswall menade också att det fanns förmildrande omständigheter och att det var att jakten pågick nattetid på glest trafikerade vägar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter biljakt

Mer i ämnet